сряда, 15 май 2013 г.

Задушено агнешко в сос с каперси


Продукти:
1 малко агнешко бутче (около 1 кг)
2 дафинови листа
2 цветчета карамфил
1 малък морков, обелен, но цял
1 малка глава лук, обелена, цяла
1 чл черен пипер на зърна

За соса:
15 г прясна мента
15 г пресен магданоз
Настърганата кора и сокът на един лимон
1 сл зехтин
1 сл каперси
1 чл дижонска горчица
1 малка скилидка чесън, пресована
Сол и черен пипер

Приготвяне:
Отстраняват се всички тлъстини и кожата на месото. Бутчето се слага в тенджера и се залива със 750 мл вода. Добавят се дафиновите листа, карамфила, моркова, лука и зърната черен пипер. Похлупва се и се оставя сместа да заври. Намалява се котлона. Оттогава се отчита времето са варене, по 35 мин на килограм. Ако се образува пяна на повърхността, отстранява се.

Агнешкото се изважда от бульона и се поддържа топло. Бульонът се вари на висока температура, докато намалее наполовина.
Отделно се приготвя сосът. Листата на ментата, магданоза, лимонът, зехтинът, чесънът, горчицата и каперсите се слагат в кухненски робот и се пасират, заедно с 6 супени лъжици от бульона, до получаване на гладък сос. Овкусява се със сол и черен пипер и се затопля.
Месото се нарязва на тънки филийки и се поднася със соса. Може да се прибави гарнитура ориз или печени зеленчуци.


Няма коментари:

Публикуване на коментар