вторник, 11 юни 2013 г.

Тарта с ягоди и киви

Продукти:
За тестото:
1 чч брашно
¼ чч захар
60 г масло на парченца
½ чл ванилова есенция
1 жълтък
2 сл студена вода
За крем патисиер:
3 жълтъка
2 сл захар
2 сл брашно
250 мл прясно мляко
1 чл ванилова есенция

За гарниране:
120 г ягоди
1 киви
2 сл ябълково желе (по желание)



Приготвяне:
1.      Брашното и захарта за платката се изсипват в купата на робота. Добавя се маслото на парченца и се разбърква до получаване на фино гранулирана смес. Прибавя се ванилията, жълтъка и постепенно водата, до получаване на лепкава маса. Може да се добави вода при нужда. Тестото се меси на набрашнена повърхност, докато стане еластично. След това се разточва и се поставя във форма за тарта с диаметър 20 см. Моята беше по-голяма и затова увеличих на око количествата, за да получа по-голямо тесто. Изрязват се ръбовете и се покрива с алуминиево фолио. В него се изсипват бобени зърна.
2.      Фурната се загрява на 180 градуса. Тестото се пече 10 минути с фолиото и бобчетата, след което те се махат и тестената платка се пече още, докато стане златиста. Оставя се да изстине.
3.      В купа се разбиват жълтъците, брашното, захарта, до получаване на светла смес. млякото се стопля в тенджерка, но без да завира. След това млякото постепенно се прибавя към яйчената смес, при постоянно бъркане. Сгъстява се на котлона, на слаб огън. Накрая, извън котлона, се прибавя ванилията и кремът се оставя за изстине.

4.      Ягодите се нарязват на половини, кивито –на кръгчета. Кремът се разстила върху тестената основа, отгоре се подреждат плодовете, а ако имате, може за лъскавина да ги намажете с плодово желе, за предпочитане ябълково.

Няма коментари:

Публикуване на коментар