За тестото:
1 чч брашно
¼ чч захар
60 г масло на парченца
½ чл ванилова есенция
1 жълтък
2 сл студена вода
За крем патисиер:
3 жълтъка
2 сл захар
2 сл брашно
250 мл прясно мляко
1 чл ванилова есенция
За гарниране:
120 г ягоди
1 киви
2 сл ябълково желе (по желание)
Приготвяне:
1.
Брашното и захарта за платката се изсипват в
купата на робота. Добавя се маслото на парченца и се разбърква до получаване на
фино гранулирана смес. Прибавя се ванилията, жълтъка и постепенно водата, до
получаване на лепкава маса. Може да се добави вода при нужда. Тестото се меси
на набрашнена повърхност, докато стане еластично. След това се разточва и се
поставя във форма за тарта с диаметър 20 см. Моята беше по-голяма и затова
увеличих на око количествата, за да получа по-голямо тесто. Изрязват се
ръбовете и се покрива с алуминиево фолио. В него се изсипват бобени зърна.
2. Фурната
се загрява на 180 градуса. Тестото се пече 10 минути с фолиото и бобчетата,
след което те се махат и тестената платка се пече още, докато стане златиста. Оставя
се да изстине.
3. В
купа се разбиват жълтъците, брашното, захарта, до получаване на светла смес.
млякото се стопля в тенджерка, но без да завира. След това млякото постепенно
се прибавя към яйчената смес, при постоянно бъркане. Сгъстява се на котлона, на
слаб огън. Накрая, извън котлона, се прибавя ванилията и кремът се оставя за
изстине.
4.
Ягодите се нарязват на половини, кивито –на кръгчета.
Кремът се разстила върху тестената основа, отгоре се подреждат плодовете, а ако
имате, може за лъскавина да ги намажете с плодово желе, за предпочитане
ябълково.
Няма коментари:
Публикуване на коментар