четвъртък, 18 юли 2013 г.

Домашен сладолед с горски плодове

Лято е. Сезонът на вкусовете, на ароматите, на дегустациите и приятните летни вечери на открито, около маса...
В този сезон сладоледът е един от любимите ни десерти. Имаме си любимо заведение в София където редовно опитваме какво ново са измайсторили в света на сладоледения вкус. Това ме подтикна да опитам да направя сладолед у дома, още повече, че разполагах с горски плодове. и ето резулатът, който смятам да повторя  ис ягоди, и с малини, и с кайсии и тн...Границата е само моето въображение, а от него си имам в достатъчни количества:)

За 4 порции
Продукти:
500 г горски плодове
1 чл лимонов сок
175 г пудра захар
300 г сметана

Приготвяне:
Плодовете се пасиран на пюре. Прекарват се през цедка ( но не метална) и се изхвърлят семената. Добавят се лимоновият сок и захарта и се разбиват с миксер.
Сметаната се разбива отделно и се добавя към плодовете.

Изсипва се в съд за съхранение в камерата на хладилника и се оставя там поне 1 ½ ч. трябва да замръзне на повърхността, а в средата да е още мека. След това се изважда и отново се разбива. Процедурата се повтаря още веднъж, а най-добре два пъти. Сладоледът е вкусен до 2 седмици.

1 коментар: