събота, 10 август 2013 г.

Клафути с кайсии и сметана


Родина на клафути е Франция, а класическата рецепта е с череши. Самият десерт представлява нещо като флан (а не кейк), тоест една доста приятна комбинация между крем и кейк, тъй като съдържа много малко количество брашно (едва 100 г), но за сметка на това включва сироп и сметана…С две думи, приготвя се бързо и приятно, много подходящ за динамични домакиниJ.



Продукти:
Краве масло за намазване на тавичката
800 г кайсии в собствен сос (от консерва)
150 мл заквасена сметана
100 г бяло брашно
2 яйца
75 г кафява захар
Няколко капки ванилов екстракт
За глазурата:
15 г краве масло
2 сл кафява захар





Приготвяне:
Фурната се загрява на 200 градуса. Плитък огнеупорен съд с диаметър 25-30 см се намазва с масло.
Кайсиите се отцеждат и се подреждат в тавичката с отрязаната страна надолу. От сока се запазват 100 мл.
Приготвя се тестото. В купа се разбиват 100-те мл сок и сметаната. В друга купа се изсипва брашното, яйцата, захарта и ваниловият екстракт и се разбърква добре до гладко тесто. Постепенно се налива сока със сметаната.
Тестото се изсипва върху кайсиите. Пече се общо 20 минути. Докато се пече, се приготвя глазурата като мекото масло се разбърква добре със захарта. На 15-та минута от печенето сладкишът се вади и глазурата се разпределя внимателно отгоре. Връща се във фурната още 5 минути.
Поднася се горещ, със сметана.


Няма коментари:

Публикуване на коментар