четвъртък, 22 август 2013 г.

Кокосови плочки

Когато водя малкия по паркове и градинки, ми е удобно да нося в кутийка няколко бисквити и да му предлагам нещо вкусно и домашно приготвено - тези бисквитки вършат идеална работа, защото стават бързо, в добро количество и той много ги харесва. Татко му също. Затова ги споделям и с вас:

Продукти:
½ чч размекнато масло
182 чч олио
2 чч кафява захар
2 яйца
¼ чч вода
1 чл ванилова есенция
4 чч обикновено брашно
1 ½ чл бакпулвер
½ чл сода бикарбонат
¼ чл сол
1 чч кокосови стърготини
(По желание - Шепа сушени череши – по една за всяка бисквитка)






Приготвяне:
В купа се разбиват маслото, захарта и олиото до получаване на пухкава смес. Добавят се яйцата и отново се разбива. Сипва се и водата и ванилията и се бърка.

Отделно се размесват брашното, бакпулвера, содата и солта и се прибавят към кремообразната смес. всичко се разбърква добре. Накрая се прибавя кокосът  и пак се бърка.
Тестото престоява в хладилника покрито 3-4 часа.

Оформят се топчета по около 2.5 см и се подреждат в намаслена тава на разстояние по 5 см помежду им. Сплескват се с пръсти на правоъгълници. В оригиналната рецепта се притискат отгоре с набрашнена вилица, за да се набраздят като плочка. Аз не ползвах вилица, а натиснах във всяка плочка по една сушена черешка.

Пекат се 10 минути на предварително загрята фурна на 200 градуса, но следете според печката си, като станат златисти, ги извадете. Оставете ги за две минути преди да ги извадите да изстинат върху скара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар