понеделник, 5 август 2013 г.

Лимонови пастички

От уста на ухо, тази вкусна рецепта стигна и моята трапеза (вж. линка с източника под снимките). Намерих я за пръв път преди месеци, може би преди Коледа и помолих моята майка да ми ги забърка (обаче тя нещо се разсея:). Рецептата преседя известно време у тях и накрая ми се върна принтирана...и досега чакаше ред в чекмеджето на кухненския плот.
Една приятелка ми изпрати рецепта на лимонови сладкишчета и се сетих, че май аз също разполагам с рецепта. Освен това ми се ядеше нещо вкусно, леко, но все пак сладко, а най-вече бързо за плиготвяне, понеже малкият не обича майка му да си пъха главата във фурната по два-три часа.
Затова се стегнах, порових във въпросното чекмедже и така се родиха едни пухкави лимонови пастички...които представям на вашето внимание:





Продукти:
За тестото:
1 ч.ч. брашно
100 гр студено краве масло от хладилника
1/4 ч.ч. пудра захар

За плънката:
1 1/2 ч.ч. захар
5  яйца
2 с.л. настъргана лимонова кора
3/4 ч.ч. лимонов сок (прясно изцеден)
1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л бакпулвер

Приготвяне:

Фурната се затопля на 180 градуса. В робот се разбиват брашното, нарязаното на парченца масло и пудрата захар, както се прави тесто за кора на пай, но без да се добавя вода. Получава се ронливо тесто, на маслени трохи. Изсипва се във форма –(в рецептата пишеше квадратна 20х20см., но аз го сложих в кръгла форма за пай) и с пръсти са притиска към дъното, за да стане равен слой. Тестото се запича 8 минути и се изважда да изстине.
Разбиват се всички съставки за плънката.изливат се върху основата и се пекат на 180 градуса за около 15 минути (последните 5 минути намалих фурната на 170 градуса). Не трябва да бъде напълно опечено отгоре, за да остане леко кремообразно, в средата леко да се клати. Изважда се от фурната,  и се оставя да изстине, а след това се оставя в хладилника за около 2 часа (без да се вади от тавата). Когато е готов, се наръсва с пудра захар и се реже на пастички.








Източници:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.15
http://www.povarenok.ru/recipes/show/5300/


Няма коментари:

Публикуване на коментар