четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Телешко със зеленчуци на тиган

След летните месеци с повече салати и плодове, повече пътувания и излизания по парковете, застудя и май ще прекарвам повече време до печката (което за блога май ще е добре дошло, защото през последния месец позаспах). Причината е, че бебо изведнъж отказа детската кухня и се впуснах да му готвя неподправени и доста скучни бебешки манджички, които не биха били вдъхновение за никого, освен за някоя закъсала като мен мама, която се мъчи да накара отрочето си да хапне нещо домашно приготвено.

Рецептата, която ще споделя, приготвих една вечер, когато ни се ядеше нещо хем питателно, хем с повечко зеленчуци, хем не ни се чакаше особено дълго- затова е на тиган. Повечко време отнема самото рязане на зеленчуците, отколкото приготвянето на яденето, но не ме мързеше, защото предвкусвах крайният резултат. А и имахме едно приятно рубинено винце...как да не си приготвим вкусна вечеря като "добавка" към виното, вместо обратното.


Продукти:
500 г дребни твърди картофи
250 г тиквички
1 червена и 1 зелена чушка (аз сложих жълта)
2 глави кромид лук
1 скилидка чесън
250 г телешко месо от плешка
1 сл брашно
3 сл краве масло
125 г зеленчуков бульон
1 чл мащерка
1 чл риган
1 чл розмарин
Сол, черен пипер
1 сл заквасена сметана
Приготвяне:
1. Приготвят се зеленчуците. Картофите се обелват и нарязват на дебели шайби. Тиквичките се нарязват на 4 по дължина и след това на шайби, чушките – на ивици. Лукът се обелва и нарязва на колелца, а чесънът- на ситно.

2. Месото се нарязва на тънки ивици и се овалва в брашното. За да стане сочно, се реже напречно на влакната. Маслото се загрява и месото се запържва в него три минути. Добавя се бульонът.

3. Добавят се всички зеленчуци и всичко ври под капак на слаб огън 20 минути (или до омекване на картофите.


4. Подправя се с мащерката, ригана и розмарина и се оставя да ври без капак още 5 минути на слаб огън. Накрая се поръсва със сол и черен пипер, разбърква се. добавя се сметаната и отново се разбърква.


Няма коментари:

Публикуване на коментар