вторник, 15 октомври 2013 г.

Крем-супа от тиква

Есен. Паркът е обагрен в тонове на охра, червено, златисто...каква симфония от цветове! Какво спокойствие докато последните слънчеви лъчи кротко танцуват в косите ни. Листата шумолят в краката ни и се превръщат в пъстроцветни килими, в които проблясват капчици влага от последния дъжд.
Какво бих могла да сготвя през този сезон? На първомясто- всякакви весели рецепти с тиква - под формата на курабийки, тиквеник, меки сладки, но най-вече любимата на цялото семейство крем супа от тиква.
Опитах я за пръв път във Франция, преди доста години, когато смятах, че с тиква се приготвят предимно десерти. Velouté au potiron плени вкусовите ми рецептори и ме накара да търся все нови и нови разновидности на рецептата- с по-различни подправки, с повече въображение.
В неделя имах гости и разбира след разядките сервирах ето тази
КРЕМ- СУПА от тиква:

Продукти:
1 сл зехтин
1 малка глава кромид лук, ситно нарязана
2 моркова, обелени и ситно нарязани
¼ чч доматено пюре
2 кубчета бульон в 1 л вода
1 дафинов лист
½ чч сушена мащерка, стрита
500 г пюре от сварена тиква
½ чч смес от равни части прясно мляко и заквасена сметана
По ¼ чл сол и черен пипер
Приготвяне:
1.      В умерено загрята тенджера се сгорещява олиото и се сотират 5 минути морковите и лука, докато омекнат. Прибавя се доматеното пюре и се пържи 1 минута. Сипва се бульонът, дафиновият лист и мащерката и се оставя да се вари на тих огън 25 минути, докато омекнат зеленчуците.
2.      Добавя се тиквата и се разбърква. Вари се още 5 минути и се изважда дафиновия лист.

3.      Супата се пасира с миксер или кухненски робот. Връща се на котлона и се добавя млечната смес. оставя се още 2-3 минути на тих огън. Овкусява се със солта и черния пипер. Ако е станала прекалено гъста, може да се долее вода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар