Какво бих могла да сготвя през този сезон? На първомясто- всякакви весели рецепти с тиква - под формата на курабийки, тиквеник, меки сладки, но най-вече любимата на цялото семейство крем супа от тиква.
Опитах я за пръв път във Франция, преди доста години, когато смятах, че с тиква се приготвят предимно десерти. Velouté au potiron плени вкусовите ми рецептори и ме накара да търся все нови и нови разновидности на рецептата- с по-различни подправки, с повече въображение.
В неделя имах гости и разбира след разядките сервирах ето тази
КРЕМ- СУПА от тиква:
1 сл зехтин
1 малка глава кромид лук, ситно нарязана
2 моркова, обелени и ситно нарязани
¼ чч доматено пюре
2 кубчета бульон в 1 л вода
1 дафинов лист
½ чч сушена мащерка, стрита
500 г пюре от сварена тиква
½ чч смес от равни части прясно мляко и заквасена сметана
По ¼ чл сол и черен пипер
Приготвяне:
1. В
умерено загрята тенджера се сгорещява олиото и се сотират 5 минути морковите и
лука, докато омекнат. Прибавя се доматеното пюре и се пържи 1 минута. Сипва се
бульонът, дафиновият лист и мащерката и се оставя да се вари на тих огън 25
минути, докато омекнат зеленчуците.
2. Добавя
се тиквата и се разбърква. Вари се още 5 минути и се изважда дафиновия лист.
3. Супата
се пасира с миксер или кухненски робот. Връща се на котлона и се добавя
млечната смес. оставя се още 2-3 минути на тих огън. Овкусява се със солта и
черния пипер. Ако е станала прекалено гъста, може да се долее вода.
Няма коментари:
Публикуване на коментар