вторник, 15 октомври 2013 г.

Пълнени круши с шоколадова заливка

Попаднах на този десерт на страниците на едно женско списание за мода и красота, където въобще не търсех рецепти- грабна ме, но дълго време залежаваше в шкафа под формата на забравена изрезка. Докато се мъчех да съставя менюто си за гости обаче, попаднах на въпросната изрезка и реших, че ще е доста ефектно, стига да се справя с издълбаването на крушата и гладкото поставяне на заливкатац Но се оказа доста по-лесно и не съжалявам, че пробвах - наистина изглеждаше красиво, а за вкуса, няма какво да говорим- вижте продуктите и ще ви замирише плиятно, дори от разстояние:)

Продукти:
30 г бисквити за торта
4 круши
2 сл ликьор или ром (аз използвах Бейлис)
5 сушени кайсии
100 г черен шоколад
1 сл сок от портокал
30 г масло
1 жълтък
3 сл кокосови стърготини
1 чл индийско орехче
½ чл канела
1 чл карамфил
Корите на 1 портокал

Приготвяне:
1. Бисквитите са натрошават на трохи (в плик или в робот). Изсипват се в купа, заедно с нарязаните на дребно кайсии, ликьора и две лъжици кокосови стърготини. Разбърква се добре.
2. Шоколадът се натрошава и се разтапя на водна баня, заедно с канелата, карамфила, индийското орехче и портокаловия сок. Прибавя се жълтъкът.
3. Крушите се измиват и обелват внимателно да останат цели с дръжките. Издълбават се отвътре и се напълват с бисквитената плънка. Поставят се в чиния и се заливат с разтопения шоколад. 



4.Оставят се да се втвърдят в хладилника, поръсват се с кокосови стърготини и се сервират с топка сладолед и портокалови кори. Аз лично ги гарнирах със сладолед  вкус на тирамису.






Няма коментари:

Публикуване на коментар