Попаднах на този десерт на страниците на едно женско списание за мода и красота, където въобще не търсех рецепти- грабна ме, но дълго време залежаваше в шкафа под формата на забравена изрезка. Докато се мъчех да съставя менюто си за гости обаче, попаднах на въпросната изрезка и реших, че ще е доста ефектно, стига да се справя с издълбаването на крушата и гладкото поставяне на заливкатац Но се оказа доста по-лесно и не съжалявам, че пробвах - наистина изглеждаше красиво, а за вкуса, няма какво да говорим- вижте продуктите и ще ви замирише плиятно, дори от разстояние:)
Продукти:
30 г бисквити за торта
4 круши
5 сушени кайсии
100 г черен шоколад
1 сл сок от портокал
30 г масло
1 жълтък
3 сл кокосови стърготини
1 чл индийско орехче
½ чл канела
1 чл карамфил
Корите на 1 портокал
Приготвяне:
1. Бисквитите са натрошават на
трохи (в плик или в робот). Изсипват се в купа, заедно с нарязаните на дребно
кайсии, ликьора и две лъжици кокосови стърготини. Разбърква се добре.
2. Шоколадът се натрошава и се
разтапя на водна баня, заедно с канелата, карамфила, индийското орехче и
портокаловия сок. Прибавя се жълтъкът.
3. Крушите се измиват и обелват
внимателно да останат цели с дръжките. Издълбават се отвътре и се напълват с
бисквитената плънка. Поставят се в чиния и се заливат с разтопения шоколад.
4.Оставят се да се втвърдят в хладилника, поръсват се с кокосови стърготини и се
сервират с топка сладолед и портокалови кори. Аз лично ги гарнирах със
сладолед вкус на тирамису.
Няма коментари:
Публикуване на коментар