вторник, 19 ноември 2013 г.

Пай със сирене

Тази рецепта ми беше дадена преди години от една приятелка от Кипър- веднъж ни изненада приятно като донесе въпросния пай у нас и после й мрънках да ми я напише. Става изключително лесно, може и сами да си точите кори, ако не ви мързи - лично аз го правя с готово бутер тесто на Белла и резултатът се харесва на домочадието:).




Продукти:
1 чч фин пшеничен грис
1 чч прясно мляко
2 яйца
400 г краве сирене
200 г кашкавал
2 кори бутер тесто на Белла









Приготвяне:
1.      Грисът се залива с прясното мляко и се оставя настрана да поеме течността. Когато това стане, в сместта се чуква едно яйце и се разбърква енергично.
2.      Кашкавалът се настъргва.
3.      В малка тенджера на котлона се разтапя сиренето. Отдръпва се от котлона и към него се прибавя настърганият кашкавал.
4.      Към сирената се прибавя сместа с гриса и се разбърква добре.
5.      Фурната се загрява на 200 градуса. С масло се намазва правоъгълна тава и се поставя едната кора бутер тесто. Върху нея внимателно се разпределя плънката и се покрива с втората кора, като краищата се прихлупват върху долната кора (откъм дългите страни на тавата), а откъм късите – двете кори се притискат една към друга с вилица, за да не изтече плънката при печенето.

6.      Паят се намазва отгоре с жълтък и се пече 35 – 40 минути на 200 градуса, докато бухне и се сдобие със златиста коричка. След приключване на печенето не се изважда веднага, за да не спадне, а се оставя на изключена фурна и открехната вратичка на фурната още 5 минути.






Няма коментари:

Публикуване на коментар