четвъртък, 28 ноември 2013 г.

Американски еклери от изложение

Асоциацията на пекарите в Уисконсин поднесла тези лакомства на изложение през далечната 1924 г. Твърди се, че днес от тях се продават над 300 000 броя годишно. Как тогавада не се пробва човек с подобно вкусно предизвикателство, още повече, че рецептата е съвсем лесна?







Продукти:
1 чч вода
½ чч масло
½ чл сол
1 чч обикновено брашно
4 яйца
2 сл прясно мляко
1 яйчен жълтък, леко разбит
За пълнежа:
2 чч пълномаслена течна сметана
¼ чч пудра захар
1/2 чл ванилова есенция
Допълнително пудра захар (по желание)

Приготвяне:
1.      Водата, маслото и солта трябва да кипнат заедно в тенджера, след което котлонът се намалява на средна температура. Добавя се цялото брашно и се бърка, до получаване на гладка топка и се сваля от огъня. Самото бъркане изисква известно усилие, защото тестото не се разбърква много леко. Престоява пет минути и после се слагат едно по едно яйцата, като след всяко се разбърква тестото енергично, така че тестото да стане гладка и лъскава смес.
2.      Взима се плоска тава и се покрива с хартия за печене. Слага се по една пълна супена лъжица от сместта на 7-8 см една от друга. Разбъркват се млякото и жълтъкът и се нанасят върху еклерите.
3.      Пекат се на 200 градуса 30-35 минути, до златисто-кафяво. Изваждат се върху скара и веднага се срязва цепка във всеки еклер, за да излезе парата. Оставят се да изстинат.

4.      Що се отнася до пълнежа, можете да сложите какъвто крем искате, включително и полуготов (правила съм ги например с карамелен крем на д-р Йоткер). В оригиналната рецепта сметаната се разбива в изстудена купа, докато почне да се сгъстява. Добавят се захарта и ванилията и се бие, докато сместа стане почти на сняг, почти неподвижна.
5.      Еклерите се срязват на две. Мекото тесто отвътре се изгребва с малка лъжичка. 

Пълнят се преди поднасяне, за да не попие кремът в тях. По желание се поръсват с пудра захар.




Няма коментари:

Публикуване на коментар