Асоциацията на пекарите в Уисконсин поднесла тези лакомства на изложение през далечната 1924 г. Твърди се, че днес от тях се продават над 300 000 броя годишно. Как тогавада не се пробва човек с подобно вкусно предизвикателство, още повече, че рецептата е съвсем лесна?
Продукти:
1 чч вода
½ чч масло
½ чл сол
1 чч
обикновено брашно
4 яйца
2 сл прясно
мляко
1 яйчен
жълтък, леко разбит
За пълнежа:
2 чч
пълномаслена течна сметана
¼ чч пудра
захар
1/2 чл
ванилова есенция
Допълнително
пудра захар (по желание)
Приготвяне:
1. Водата,
маслото и солта трябва да кипнат заедно в тенджера, след което котлонът се
намалява на средна температура. Добавя се цялото брашно и се бърка, до
получаване на гладка топка и се сваля от огъня. Самото бъркане изисква известно
усилие, защото тестото не се разбърква много леко. Престоява пет минути и после
се слагат едно по едно яйцата, като след всяко се разбърква тестото енергично,
така че тестото да стане гладка и лъскава смес.
2. Взима
се плоска тава и се покрива с хартия за печене. Слага се по една пълна супена
лъжица от сместта на 7-8 см една от друга. Разбъркват се млякото и жълтъкът и
се нанасят върху еклерите.
3. Пекат
се на 200 градуса 30-35 минути, до златисто-кафяво. Изваждат се върху скара и
веднага се срязва цепка във всеки еклер, за да излезе парата. Оставят се да
изстинат.
4. Що
се отнася до пълнежа, можете да сложите какъвто крем искате, включително и
полуготов (правила съм ги например с карамелен крем на д-р Йоткер). В
оригиналната рецепта сметаната се разбива в изстудена купа, докато почне да се
сгъстява. Добавят се захарта и ванилията и се бие, докато сместа стане почти на
сняг, почти неподвижна.
5. Еклерите
се срязват на две. Мекото тесто отвътре се изгребва с малка лъжичка.
Пълнят се
преди поднасяне, за да не попие кремът в тях. По желание се поръсват с пудра
захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар