петък, 13 декември 2013 г.

Коледен кейк-бастунче

Дойде най-сетне време да публикувам своята юбилейна стотна рецепта! Преди около година, всъщност през януари, създадох този блог, не без трудности, трябва да призная, поради липсата на технически гений:). Исках да доставя радост на близките си и хората, с които общувам, но доставих немалка доза радост и на себе си, защото този блог се превърна в кулинарно предизвикателство и занимава мислите ми (а също и ръцете ми) приличен брой часове през изтеклата година.
Дълго мислих каква да бъде рецепта №100, но накрая се спрях на коледна рецепта, защото в края на годината неизменно ме обзема коледен дух, настроение, пропито с аромати като мед и канела и поело пъстрите, ярки цветове на украсата около мен.
Коледният кейк всъщност е в доза за 4 кейка, така че бихте могли да намалите съставките наполовина и да направите само два. У нас обаче наличието на повече сладкиши никога не е било проблем и се посреща с бурни овации и бързо дъвчещи усти, така че направихме и изядохме точно 4 кейка.
Желая на всички светли празници, изпълнено с Божия дух Рождество и незабравими изненади под елхата (а също и на масата):)!



Продукти:
1 пакетче суха мая (7 г)
¾ чч топла вода (45 градуса)
½ чч прясно мляко
4 яйца
1 чч захар
½ чч разтопено масло
2 чл сол
7-7 ½ чч обикновено брашно

За пълнежа:
1 чч смлени лешници
1 чч кафява захар
1 чч стафиди
2 чл канела
3 сл разтопено масло

За глазурата
2 чч пудра захар
3-4 сл топло прясно мляко
1 сл размекнато масло
1 чл ванилова есенция
½ чл лимонена есенция
¼ чч натрошени лешници

Приготвяне:
1.      Маята се разтваря в топлата вода и млякото. Добавят се яйцата, захарта, маслото, солта и 3 чч брашно и се разбиват до хомогенна смес.
2.      От останалото брашно се сипва постепенно достатъчно за замесването на меко тесто.
То се меси 6-8 минути върху набрашнена повърхност и когато стане гладко и еластично, се прехвърля в намаслена купа. После тестото се обръща веднъж, за да се намасли и отгоре. Покрива се и се оставя да втаса 90 минути на топло, окато удвои обема си.
3.      Ядките се смесват с кафявата захар, стафидите и канелата за пълнежа и се оставят настрана.
4.      Тестото се удря с юмрук и се разделя на 4 топки (от тях ще станат 4 кейка). 


Всяка топка се разточва на правоъгълник с размери 30х18 см. 

Намазва се с малко масло и отгоре се изсипва ¼ от плънката (или около 2/3 чч пълнеж). 


Навива се на руло откъм дългата страна и се запечатва ръба, за да не излезе плънката.
5.      Кейкът се слага в намаслена плоска тава и се оформя като бастунче (така се получават 4 кейка –бастунче). 


Те се покриват и се оставят 35 минути да втасват на топло, докато удвоят обема си.
6.      Пекат се на 180 градуса в предварително загрята фурна, за 25 – 30 минути. Изваждат се, оставят се да изстинат върху скара.

7.      Смесват се първите пет съставки от глазурата и тя се изсипва на ленти върху кейковете. Върху нея се поръсват натрошените лешници.

















Няма коментари:

Публикуване на коментар