Дълго мислих каква да бъде рецепта №100, но накрая се спрях на коледна рецепта, защото в края на годината неизменно ме обзема коледен дух, настроение, пропито с аромати като мед и канела и поело пъстрите, ярки цветове на украсата около мен.
Коледният кейк всъщност е в доза за 4 кейка, така че бихте могли да намалите съставките наполовина и да направите само два. У нас обаче наличието на повече сладкиши никога не е било проблем и се посреща с бурни овации и бързо дъвчещи усти, така че направихме и изядохме точно 4 кейка.
Желая на всички светли празници, изпълнено с Божия дух Рождество и незабравими изненади под елхата (а също и на масата):)!
Продукти:
1 пакетче
суха мая (7 г)
¾ чч топла
вода (45 градуса)
½ чч прясно
мляко
4 яйца
1 чч захар
½ чч
разтопено масло
2 чл сол
7-7 ½ чч
обикновено брашно
За пълнежа:
1 чч смлени
лешници
1 чч кафява
захар
1 чч стафиди
2 чл канела
3 сл
разтопено масло
За глазурата
2 чч пудра
захар
3-4 сл топло
прясно мляко
1 сл
размекнато масло
1 чл
ванилова есенция
½ чл
лимонена есенция
¼ чч
натрошени лешници
Приготвяне:
1.
Маята се разтваря в топлата вода и млякото.
Добавят се яйцата, захарта, маслото, солта и 3 чч брашно и се разбиват до
хомогенна смес.
2.
От останалото брашно се сипва постепенно
достатъчно за замесването на меко тесто.
То се меси 6-8 минути върху набрашнена
повърхност и когато стане гладко и еластично, се прехвърля в намаслена купа.
После тестото се обръща веднъж, за да се намасли и отгоре. Покрива се и се
оставя да втаса 90 минути на топло, окато удвои обема си.
3.
Ядките се смесват с кафявата захар, стафидите и
канелата за пълнежа и се оставят настрана.
4.
Тестото се удря с юмрук и се разделя на 4 топки
(от тях ще станат 4 кейка).
Всяка топка се разточва на правоъгълник с размери
30х18 см.
Намазва се с малко масло и отгоре се изсипва ¼ от плънката (или около
2/3 чч пълнеж).
Навива се на руло откъм дългата страна и се запечатва ръба, за
да не излезе плънката.
5.
Кейкът се слага в намаслена плоска тава и се
оформя като бастунче (така се получават 4 кейка –бастунче).
Те се покриват и се
оставят 35 минути да втасват на топло, докато удвоят обема си.
6.
Пекат се на 180 градуса в предварително загрята
фурна, за 25 – 30 минути. Изваждат се, оставят се да изстинат върху скара.
7.
Смесват се първите пет съставки от глазурата и
тя се изсипва на ленти върху кейковете. Върху нея се поръсват натрошените
лешници.
Няма коментари:
Публикуване на коментар