вторник, 17 декември 2013 г.

Макарони със сирене рикота и тиквички

Сред трескавата джинджифилено-канелено-медена обстановка около празниците все пак трябва да се намери време и за готвене. Днешната рецепта предложих на вечеря:
Продукти:
1 кг тиквички, настъргани на едро ренде
1 чл сол
30 г краве масло
2 глави кромид лук, нарязани
200 г макарони
225 г сирене Рикота
70 г настърган Пармезан
3       яйца, разбити
1 ½ чл сух майоран
225 г заквасена сметана
Смлян черен пипер
Нарязан магданоз за украса
Приготвяне:
1.      Тиквичките с е слагат в купа, поръсват се със сол и се оставят да престоят 20 минути.
2.      Кравето масло се запържва в тиган, но без да става кафяво.
3.      Тиквичките се отцеждат в гевгир и се запържват 10 минути в маслото, с леко бъркане. После се оставят да се охладят 15 мин.
4.      Макароните се сваряват – (във вряща подсолена вода, за 12 минути). През това време се смесват двата вида сирене и се разбиват с яйцата. Добавят се майоранът и сметаната и се оставят настрана.
5.      Макароните се отцеждат в гевгир, изплакват се със студена вода и пак се отцеждат.
6.      Лука, тиквичките и макароните се разбъркват със сметановата смес.
7.      Всичко се изсипва в тенджера, а тя на свой ред се поставя в по-голям съд, пълен с вода, която стига до средата на по-малката тенджера. Последната се похлупва и се вари на тих огън час, час и половина. При необходимост се долива вода по време на варенето.
8.       Съдържанието на тенджерата се пре.хвърля в съд за сервиране и се украсява с магданоз




Няма коментари:

Публикуване на коментар