неделя, 8 декември 2013 г.

Коледни елхички

Първата рецепта, с която се захванах като приготвях коледния микс за партито на Мартенчета 2012, с които празнувахме и тази 2013 година, бяха коледни елхички. Няма по-добър символ на Коледата от коледното дръвче, отрупано с играчки. У нас то е на принципа колкото повече, толкова повече и затова се ръководих от този принцип и за самите сладки -елхички.


Продукти:
110 г меко масло
110 г пресята пудра захар
1 голямо яйце (разбито с 2 чл вода)
275 г бяло брашно
1 щипка сол
1 щипка сода бикарбонат
1 чл ванилия
Зелена сладкарска боичка
Бонбонки за украсяване
1 белтък и 1 сл лимонов сок (за глазиране).

Приготвяне:
1.      Разбиват се маслото и захарта.
2.      Отделно се разбиват яйцето, водата и ванилията. Към тях се прибавя на върха на ножа боичка и се разбива, до получаването на наситен зелен цвят.
3.      Всичко дотук се разбърква заедно в една смес.
4.      Пресятото брашно се смесва със солта и содата. Добавя се мократа смес от т. 3 и се меси до гладко тесто.
5.      Тестото се увива в домакинско фолио и се оставя в хладилника за 30 минути.
6.      Фурната се загрява до 180 градуса.
7.      Тестото се изважда от хладилника, отвива се от фолиото и се разточва на тънка кора. Изрязват се формички на елхички и се украсяват с бонбонките.


8.      Сладките се глазират със сместа от разбит белтък и лимонов сок за блясък.

9.      Пекат се 10 минути в загрятата фурна.





Няма коментари:

Публикуване на коментар