понеделник, 10 март 2014 г.

Бърз гювеч с наденички и два вида боб

Навън е снежен ден, неподобаваш за месец март (макар че като се замисля, през последните години зимният сезон се премести в по-късните месеци). Сгушена вкъщи на топло си мисля,че майчинството има и предимства като това да не хукна на работа в снежната виелица. Става ми весело.
За вечеря приготвям рецепта, която всички обичаме - нейна особеност е готвенето в съд за гювеч директно на котлона, без да се слага във фурната. Ястието е зимно, но нали и навън е зима, все още е подходящо с богатия си си и сочен вкус. 





Ето и рецептата:

Продукти:
4 големи свински наденички
120 г пушен бекон
1 сл олио
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
400 г боб от консерва (маслен, бял)
400 г боб от консерва (червен)
400 г нарязани домати (от консерва)
1-2 сл зелени подправки
1 голяма сл пълнозърнеста горчица
3 сл доматено пюре
Сол и черен пипер

Приготвяне:
1.      Наденичките се нарязват на парченца от по 2 см, а беконът – на кубчета.
2.      Олиото се загрява в голям огнеупорен съд за гювеч. В него се пържат наденичките и бекона за 8 минути като често се разбъркват.накрая се изваждат и отцеждат върху домакинска хартия.
3.      Междувременно се обелва и нарязва лукът на шайби, чесънът се обелва и пасира. Двата вида боб се отцеждат.
4.      Мазнината от наденичките се изхвърля, оставят се само две супени лъжици, в които се задушават лукът и чесънът, докато омекнат(около 5 мин.). към тях се добавят доматите, заедно със сока им, зелените подправки, доматеното пюре и горчицата. Добавят се и 150 мл вода.
5.      След като сместа заври, се прибавят двата вида боб. Наденичките и беконът също се връщат в съда и всичко се овкусява със сол и черен пипер. Котлонът се намалява и ястието се задушава още 10 мин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар