За вечеря приготвям рецепта, която всички обичаме - нейна особеност е готвенето в съд за гювеч директно на котлона, без да се слага във фурната. Ястието е зимно, но нали и навън е зима, все още е подходящо с богатия си си и сочен вкус.
Продукти:
4 големи свински наденички
120 г пушен
бекон
1 сл олио
1 голяма
глава лук
2 скилидки
чесън
400 г боб от
консерва (маслен, бял)
400 г боб от
консерва (червен)
400 г
нарязани домати (от консерва)
1-2 сл
зелени подправки
1 голяма сл
пълнозърнеста горчица
3 сл
доматено пюре
Сол и черен
пипер
Приготвяне:
1.
Наденичките се нарязват на парченца от по 2 см,
а беконът – на кубчета.
2.
Олиото се загрява в голям огнеупорен съд за
гювеч. В него се пържат наденичките и бекона за 8 минути като често се
разбъркват.накрая се изваждат и отцеждат върху домакинска хартия.
3.
Междувременно се обелва и нарязва лукът на
шайби, чесънът се обелва и пасира. Двата вида боб се отцеждат.
4.
Мазнината от наденичките се изхвърля, оставят се
само две супени лъжици, в които се задушават лукът и чесънът, докато
омекнат(около 5 мин.). към тях се добавят доматите, заедно със сока им,
зелените подправки, доматеното пюре и горчицата. Добавят се и 150 мл вода.
5.
След като сместа заври, се прибавят двата вида
боб. Наденичките и беконът също се връщат в съда и всичко се овкусява със сол и
черен пипер. Котлонът се намалява и ястието се задушава още 10 мин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар