събота, 1 март 2014 г.

Рибно филе с грахово пюре

В рецептурника ми тази рецепта се приготвя с морски дявол, с какъвто обаче не разполагахме и го направихме с друг вид рибно прясно рибно филе и стана много вкусно. за пюрето може да ползвате и грах от консерва, ще стаен дори по-бързо. Като разновидност на пюрето, съм го смесвала с намачкани сварени картофи, които съм пасирала после заедно с него, за плътност, а и детето повече го харесва така, но ако искате по.диетичната версия, забравете картофите.


Продукти:
Прясно рибно филе (400 г.)
1 скилидка чесън
1 сл зехтин

1 чл смлян кимион
1 чл смлян кориандър
½ чл захар
½ лимон

За пюрето:
150 г замразен грах
350 мл зеленчуков бульон
1 скилидка чесън
1 сл сметана
Сол и черен пипер


Приготвяне:
1.      Фурната се загрява на 200 градуса. Рибата се слага върху решетка в тавичка.
2.      Чесънът се обелва и пасира. Смесва се в купичка заедно със зехтина, кимиона, кориандъра и захарта. Добавя се 1 чл лимонов сок и се разбърква.
3.      Рибата се намазва равномерно със сместа и се пече 40 минути във фурната.


4.      Междувременно се приготвя граховото пюре. Бульонът и грахът се изсипват в тенджера и се оставя да заври. Чесънът се обелва и пресова, после се прибавя към граха. Когато грахът омекне, се отцежда от бульона, от който обаче се запазват 150 мл.
5.      Грахът се пасира, към него се прибавят 150-те мл бульон и сметаната и се разбърква на пюре. Овкусява се със сол и черен пипер.



6.      Пюрето се разпределя в чинии, заедно с разделената на порции риба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар