сряда, 5 март 2014 г.

Пилаф с пресни гъби, булгур и ядки

Исках нещо здравословно и интересно - малкият (2 год) също се включи в похапването, макар и да му махнах ядките. 





Продукти:
1 глава лук
120 г масло
350 г булгур
850 мл зеленчуков бульон
225 г гъби (печурки, кладница или диви)
1 малка връзка магданоз
1 сл зехтин
Сол и черен пипер
50 г филирани бадеми
50 г лешници (смлени на робота)

Приготвяне:
1.      Лукът се обелва, нарязва и запържва в половината масло, докато стане прозрачен.
2.      Булгурът се добавя и се запържа 3 минути. В него се изсипва бульонът и като заври, се похлупва и се оставя да ври на тих огън 10-15 минути, докато булгурът поеме течността.
3.      Междувременно се почистват и нарязват гъбите на парченца. Магданозът се накълцва на ситно.
4.      Зехтинът се загрява в тиган и в него се запържват гъбите, до омекване. Посоляват се, добавя се и черен пипер и заедно със соса от съда, гъбите  се добавят към полуготовия булгур, който продължава да се вари.
5.      Филираните бадеми и лешниците се запичат леко на умерен тиган за минута-две.

6.      Когато булгурът е напълно готов, се снема от котлона. В него се добавя остатъкът от маслото, магданозът и ядките и добре се разбърква. Ако е необходимо се добавя сол и черен пипер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар