Исках нещо здравословно и интересно - малкият (2 год) също се включи в похапването, макар и да му махнах ядките.
Продукти:
1 глава лук
120 г масло
350 г булгур
850 мл зеленчуков бульон
225 г гъби (печурки, кладница или диви)
1 малка връзка магданоз
1 сл зехтин
Сол и черен пипер
50 г филирани бадеми
50 г лешници (смлени на робота)
Приготвяне:
1.
Лукът се обелва, нарязва и запържва в половината
масло, докато стане прозрачен.
2.
Булгурът се добавя и се запържа 3 минути. В него
се изсипва бульонът и като заври, се похлупва и се оставя да ври на тих огън
10-15 минути, докато булгурът поеме течността.
3.
Междувременно се почистват и нарязват гъбите на
парченца. Магданозът се накълцва на ситно.
4.
Зехтинът се загрява в тиган и в него се
запържват гъбите, до омекване. Посоляват се, добавя се и черен пипер и заедно
със соса от съда, гъбите се добавят към
полуготовия булгур, който продължава да се вари.
5.
Филираните бадеми и лешниците се запичат леко на
умерен тиган за минута-две.
6.
Когато булгурът е напълно готов, се снема от
котлона. В него се добавя остатъкът от маслото, магданозът и ядките и добре се
разбърква. Ако е необходимо се добавя сол и черен пипер.
Няма коментари:
Публикуване на коментар