вторник, 15 април 2014 г.

Глазиран пандишпан с манго

За пръв път приготвих този сладкиш за погачата на сина ми и много се хареса. Мангото е чудесен екзотичен плод, не само полезен и богат на влакнини, но и много ароматен. Култивира се и се отглежда навсякъде, В Америка, на Карибите, в Австралия и Китай. аАз го купувам от Хит или Пикадили и преди да намеря тази рецепта, го бях консумирала единствено суров или в кремове. Струваше ми се много парфюмиран, но за тестено изделие е идеален, придава екзотична нотка на сладкиша.
Тук съм го комбинирала с кокос, но може да се комбинира успешно с други ядки- например бадеми.






Продукти за 8 порции:

1 узряло манго
170 г кристална захар
2 яйца, леко разбити
120 г кисело мляко
120 мл слънчогледово олио
Настъргана наситно кора на 1 зелен лимон
170 г бяло брашно
1 ½ чл бакпулвер
30 г кокосови стърготини
2 сл пресята пудра захар

Приготвяне:
1.      Фурната се загрява на 180 градуса.
2.      Взема се дълбока квадратна форма за кейк с диаметър 18 см или кръгла с диаметър 20 см с подвижно дъно и се застила с хартия за печене дъното.
3.      Мангото се бели и реже на тънки резени (отделят се от костилката) и се нареждат в приготвената форма.




4.      В купа се разбиват захарта, яйцата, киселото мляко, лимонената кора и олиото до гладка смес.  Отгоре се пресяват брашното и бакпулвера, прибавя се кокосът и се разбърква добре.
5.      Сместа се изсипва върху резените манго и се подравнява. Пече се 50 минути, докато стане златистокафяв кейкът. Ако покафенее, след 30 та минута се покрива с фолио и печенето продължава.
6.      Като се извади от фурната, се оставя 15 мин, после се обръща в тавичката на грила със страната с мангото отгоре и се отлепя хартията. Поръсва се с пудра захар и се слага под предварително загретия грил за 3-4 минути, докато захарта се разтопи.

Вариант 2: вместо за се глазира, може да се покрие и запече следната глазура (10 мин на 180 градуса):
100 г захар
1 разбито яйце
60 г стопено масло
 40 г филирани бадеми











Няма коментари:

Публикуване на коментар