понеделник, 28 април 2014 г.

Агнешко с картофи и зелени подправки на фурна

Тъй като се задава поредния "агнешки празник" (Гергоьовден), най-сетне намерих време да споделя рецептата на агнешкото ,което правих за великден. Вдъхнових се от няколко разбини рецепти и не на последно място се консултирах с рецептата на майка ми (нещо вкусно и познато на семейството) и в крайна сметка приготвихме това:



Продукти:
1.5 кг агнешка плешка
2 кг картофи
1 вр магданоз
1 вр джоджен
1 вр зелен лук
За марината:
Розмарин (сух)
Мащерка (суха)
Джоджен (сух)
3 сл зехтин
3 сл балсамов оцет
За соса:
4 сл олио
300 мл бира
300 мл топла вода



Приготвяне:
1.      Агнешкото се измива и се маринова като се намазва от всички страни със зехтина и балсамовия оцет и по него се размазват сухите подправки – розмарин, джоджен, мащерка. Добавят се сол, черен и червен пипер на вкус. Оставя се да престои така няколко часа под алуминево фолио, а още по-добре цяла нощ.
2.      Картофите се измиват, обелват и нарязват на средно големи парчета.
3.      Пресните магданоз, джоджен и зеленият лук също се нарязват и заедно с картофите се разбъркват в тава. Към тях се прибавя олиото, солта и черния пипер, водата и бирата и отново се разбърква.
4.      Агнешкото се поставя сред зеленчуците и тавата се покрива с алуминиево фолио. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за един час, а после на 160 градуса още два часа. Накрая фолиото се маха и ястието се запича още 15 мин, половин час на фурна с въртящ въздух и горен реотан на 200 градуса.








Няма коментари:

Публикуване на коментар