Честита Нова година!
Празничната ваканция беше толкова дълга, направих цели пет десерта, но явно не е била достатъчно дълга, защото съвсем не успях да ги кача в блога. Затова започвам новата година с несдържания ентусиазъм да ги споделя, пък било то и с изплезен език, вечер, след 22 ч, когато детската част от домакинството се е кротнала и пътува към света на сънищата.
Сладкишът по-долу си го бях набелязала отдавна - вдъхновен от един прекрасен блог на The Girls Who Ate everything, той претърпя изменения, които го направиха неузнаваeм, но мисля, че в сегашната му версия е по-малко сладък и по-интересен на вкус.
Продукти:
¾ чч солено масло (ако нямате, обикновено също върши работа)
1 ½ светла кафява захар
2 големи яйца
½ ампула екстракт от ванилия
1 ½ чл бакпулвер
1 ½ чч брашно
½ чл сол
Щипка канела
½ чч сушени череши (може и други червени плодове, например
боровинки)
150 г бял шоколад на парчета
Глазура
2 пакетчета крема сирене
1 чч пудра захар
150 г разтопен бял шоколад
½ чч сушени череши
1 чл портокалова кора (настъргана)
Приготвяне
- Фурната се загрява на 180 градуса. Покриваме с хартия за печене тавичка с размери 23 на 33 см).
- Маслото се разтапя в микровълнова печка за 1 мин. Разбива се в купа заедно с кафявата захар и се охлажда до стайна температура.
- Отделно се разбиват яйцата и ванилията. Изсипват се към захарната смес и се разбива всичко отново.
- В друга купа се разбъркват сухите съставки – брашно, бакпулвер, сол, канела. Те постепенно се изсипват при мокрите и се разбъркват добре, до хомогенна смес.
- Накрая се добавят черешите и шоколадът, начупен на малки парченца
- Сместа се изсипва в тавичката и се пече 18-20 мин или докато клечка за зъби, бодната в средата, излезе чиста. Изважда се да изстине на метална решетка.
7. Подготвяме глазурата – с
миксер се разбъркват крема сиренето и пудра захарта, добавя се половината
бял шоколад.
8. Блатът се маже с глазурата,
поръсва се със сушените плодове и парченца от оставащия бял шоколад.
Оставя се в хладилник да стегне глазурата и се реже на триъгълни пастички.
,
Няма коментари:
Публикуване на коментар