понеделник, 12 януари 2015 г.

Торта "Червено кадифе"

Тази атрактивно изглеждаща ярка торта ме заинтригува още щом я зърнах в Пинтерест. Реших да я направя за Нова година и дори да проуча историята й. След като я опитахме, всички единодушно решихме, че и друг път ще й предоставяме почетно място на новогодишната ни трапеза.
Тортата е "южнячка" от Щатите - поне аз си я представям като изискана и надменна южняшка красавица, една горда Скарлет О'Хара. Според Уикипедия, за нейното широко разпространение заслуга носи тексаска фирма в периода на Голямата депресия в САЩ. Рецептите варират като в някои от тях дори се използвало червено цвекло за постигане на наситен цервен цвят на блатовете.









Продукти:
За блата:
1 пакетче масло (малко – 150 г)
1 ½ чч захар
2 големи яйца
Червена хранителна боя
1 чч пълномаслено прясно мляко
1 чл сода бикарбонат
2 сл какао
2 ¼ чч брашно
1 ампула ванилова есенция
За крема (и глазурата) – давам единична доза, но трябва да се направи двойна, за да има достатъчно количество между блатовете и за намазване на цялата торта с глазура
3 сл бяло брашно
1 чч мляко
2/3  чч захар
1 чл ванилия
1 чч масло
Череши от компот за украса
Печени и филирани бадеми за украса
Приготвяне:
1.      Фурната се загрява на 180 градуса.
2.      Разбиват се заедно маслото и захарта.
3.      Добавят се едно по едно яйцата като след всяко сместа се разбива добре с миксер.
4.      Отделно се разбъркват какаото и червената боичка. Изсипва се в яйчената смес и се бърка до получаването на гладка смес с красив червен, наситен цвят.

5.      След това се добавят брашното и млякото като от всяко се изсипва по малко, бърка се и после се добавя от другото, до пълното им инкорпориране в сместа.
6.      Накрая се добавят содата и ваниловият екстракт и се разбърква.
7.      Сместа се изсипва във формата и се пече в предварително загрятата фурна около 25 минути.

8.      Блатът се изважда да изстине. След това се срязва хоризонтално на две с подходящ голям нож или с конец (за да имаме два слоя блат).



Приготвяне на крема и глазурата:
1.      В дълбок тефлонов тиган или в тенджерка се разтапя маслото.
2.      Добавя се постепенно брашното като се бърка непрекъснато, за да не стане на бучки.
3.      Изсипва се млякото, след това захарта и ванилията. Сместа се разбърква на умерен огън, докато се посгъсти и стане лепкава.
4.      Оставя се да изстине, аз дори слагам крема в хладилник, за да стегне, защото ми е по-лесно да го нанеса после върху тортата.
5.      Намазвам крем между двата блата.
6.      После с шпатула или удобен нож разнасям и изглаждам глазурата.
7.      Поръсвам с бадемите и украсявам с обезкостените череши.
8.      Оставям тортата в хладилник преди консумация. С всеки следващ ден става по-хубаваJ.










Няма коментари:

Публикуване на коментар