Тортата е "южнячка" от Щатите - поне аз си я представям като изискана и надменна южняшка красавица, една горда Скарлет О'Хара. Според Уикипедия, за нейното широко разпространение заслуга носи тексаска фирма в периода на Голямата депресия в САЩ. Рецептите варират като в някои от тях дори се използвало червено цвекло за постигане на наситен цервен цвят на блатовете.
Продукти:
За блата:
1 пакетче масло (малко – 150 г)
1 ½ чч захар
2 големи яйца
Червена хранителна боя
1 чч пълномаслено прясно мляко
1 чл сода бикарбонат
2 сл какао
2 ¼ чч брашно
1 ампула ванилова есенция
За крема (и
глазурата) – давам единична доза, но трябва да се направи двойна, за да има
достатъчно количество между блатовете и за намазване на цялата торта с глазура
3 сл бяло брашно
1 чч мляко
2/3 чч захар
1 чл ванилия
1 чч масло
Череши от компот за украса
Печени и филирани бадеми за украса
Приготвяне:
1.
Фурната се загрява на 180 градуса.
2.
Разбиват се заедно маслото и захарта.
3.
Добавят се едно по едно яйцата като след всяко
сместа се разбива добре с миксер.
4.
Отделно се разбъркват какаото и червената
боичка. Изсипва се в яйчената смес и се бърка до получаването на гладка смес с
красив червен, наситен цвят.
5.
След това се добавят брашното и млякото като от
всяко се изсипва по малко, бърка се и после се добавя от другото, до пълното им
инкорпориране в сместа.
6.
Накрая се добавят содата и ваниловият екстракт и
се разбърква.
7.
Сместа се изсипва във формата и се пече в
предварително загрятата фурна около 25 минути.
8.
Блатът се изважда да изстине. След това се
срязва хоризонтално на две с подходящ голям нож или с конец (за да имаме два
слоя блат).
Приготвяне
на крема и глазурата:
1. В
дълбок тефлонов тиган или в тенджерка се разтапя маслото.
2. Добавя
се постепенно брашното като се бърка непрекъснато, за да не стане на бучки.
3.
Изсипва се млякото, след това захарта и
ванилията. Сместа се разбърква на умерен огън, докато се посгъсти и стане
лепкава.
4.
Оставя се да изстине, аз дори слагам крема в хладилник,
за да стегне, защото ми е по-лесно да го нанеса после върху тортата.
5.
Намазвам крем между двата блата.
6.
После с шпатула или удобен нож разнасям и изглаждам
глазурата.
7.
Поръсвам с бадемите и украсявам с обезкостените
череши.
8.
Оставям тортата в хладилник преди консумация. С всеки
следващ ден става по-хубаваJ.
Няма коментари:
Публикуване на коментар