Всичките й съставки са лесни за намиране, а и да подготвите пая по-рано не е проблем, защото като преседи, става по-хубав.
За кората:
180 г масло
180 г брашно
2 сл захар
1 щипка сол
1 яйце
50 мл мляко
½ кубче мая
За гарнитурата:
1 конфитюр от праскови
2 големи ябълки
1 чл канела
2-3 сл захар
2 сл масло
500 г микс от печени ядки (кашу, шам фъстък, бадеми, орехи…)
Приготвяне:
1.
Маята се размива в хладкото мляко. Изчаква се да
шупне.
2.
Изсипват се всички съставки и се омесват в робот
(може и на ръка, ако имате повече време).
3.
Тестото се увива в домакинско фолио. Оставя се
за изстине половин час в хладилника.
4.
Разстила се и се разточва на кора за пай.
Слага се
върху хартия за печене в кръгла форма за пай. Отгоре с се покрива с хартия за
печене и се изсипват бобени зърна, за да не се надигне. Пече на 180 градуса 20
минути. После се маха хартията и зърната и се пече още 5 минути без тях.
5.
Ябълките се обелват и нарязват на резени. Задушават
се в тенджера с 2-3 сл захар, канелата и 2 сл масло за около 15 мин.
6.
Оставят се да изстинат.
7.
Междувременно кората на пая се намазва с
конфитюр.
8.
Върху него се полагат внимателно задушените
ябълки и пак се ръси малко канела.
9.
На котлона се смесват сокът на два лимона, две
сл захар, 1 ванилия и 1/3 от конфитюра. Вари се, докато стане по-гъсто и
лепкаво. Оставя се да поизстине
10.
Ядките се подреждат върху задушените ябълки.
11.
С готварска четка обилно се „гланцират” ядките,
като се намазват с лимонено-конфитюрената топла смес, до блясък. Оставя се да
изстине. Колкото повече време преседи сладкишът, по –вкусен става.
Няма коментари:
Публикуване на коментар