понеделник, 2 март 2015 г.

Празничен пай с ядки

В навечерието на националния празник, искам да споделя една прекрасна рецепта на пай с ядки, който не само е много красив, като мозайка, а и много вкусен и ефектен.
Всичките й съставки са лесни за намиране, а и да подготвите пая по-рано не е проблем, защото като преседи, става по-хубав.

За кората:
180 г масло
180 г брашно
2 сл захар
1 щипка сол
1 яйце
50 мл мляко
½ кубче мая
За гарнитурата:
1 конфитюр от праскови
2 големи ябълки
1 чл канела
2-3 сл захар
2 сл масло
500 г микс от печени ядки (кашу, шам фъстък, бадеми, орехи…)
Приготвяне:
1.      Маята се размива в хладкото мляко. Изчаква се да шупне.
2.      Изсипват се всички съставки и се омесват в робот (може и на ръка, ако имате повече време).
3.      Тестото се увива в домакинско фолио. Оставя се за изстине половин час в хладилника.
4.      Разстила се и се разточва на кора за пай.




 Слага се върху хартия за печене в кръгла форма за пай. Отгоре с се покрива с хартия за печене и се изсипват бобени зърна, за да не се надигне. Пече на 180 градуса 20 минути. После се маха хартията и зърната и се пече още 5 минути без тях.



5.      Ябълките се обелват и нарязват на резени. Задушават се в тенджера с 2-3 сл захар, канелата и 2 сл масло за около 15 мин.
6.      Оставят се да изстинат.
7.      Междувременно кората на пая се намазва с конфитюр.



8.      Върху него се полагат внимателно задушените ябълки и пак се ръси малко канела.
9.      На котлона се смесват сокът на два лимона, две сл захар, 1 ванилия и 1/3 от конфитюра. Вари се, докато стане по-гъсто и лепкаво. Оставя се да поизстине
10.   Ядките се подреждат върху задушените ябълки.
11.   С готварска четка обилно се „гланцират” ядките, като се намазват с лимонено-конфитюрената топла смес, до блясък. Оставя се да изстине. Колкото повече време преседи сладкишът, по –вкусен става.









Няма коментари:

Публикуване на коментар