Днес обаче един дълъг детски следобеден сън ми даде възможност да кацна тук и да се разщракам по клавиятурата.
Още март месец открих удоволствието на т.нар. "касероли" - чудесни и висококалорични ястия на фурна (да, да , правилно прочетохте, висококалорични, но невероятно вкусни). Любимият ми сайт The girls who ate everщthсng ми даде възможност да пробвам такива рецепти и после да комбинирам каквото ми душа иска за ефектен и вкусен краен резултат. И макар че вече е лято, тази рецептичка ми тежи на съвестта - беше вкусотия!
КАСЕРОЛА "КОРДОН БЛЬО"
Продукти:
Пилешки гърди -600 г. – сварени и накъсани на парченца
8 парчета шунка – големи, тънки, така че да покрият тавата
Ементал или гауда на големи, тънки парчета – 8 парчета
Черни маслини, нарязани на колелца - 150 г.
1 глава лук, накълцана на ситно
Масло – 1 голяма опаковка (250 г)
250 мл прясно мляко (може и повече, в зависимост от това
колко е необходимо, за да се сгъсти соса)
Лимон – 1/2 бр.
1 сл. Дижонска горчица
Сол,
Червен и бял пипер
За топинга: масло, хлебни трохи, магданоз (ситно накърцан) и
сол
Приготвяне:
1.
Намазнява се тавата за печене (намазва се с
масло)
2.
По дъното се подреждат накъсаните парченца
пилешко месо
3.
Шунката се нарязва на парчета и се разстила
върху пилето. върху нея се слагат маслините и лукът.
4.
Отгоре се поставят тънки парчета ементал,
5.
Приготвя се бял сос: в тенджера се разтопява
маслото на средна температура, добавя се брашно, докато се получи мека маса.
Прибавя се внимателно млякото и се чака да се посгъсти. Накрая се добавя сокът
на лимона, горчицата, сол и пипер на вкус.
6.
Сосът се изсипва върху ястието
7.
Приготвя се топингът: разтопява се масло,
изсипват се в него хлебните трохи и се пържат леко. Добавя се сол и магданоз.
8.
Запърженият топинг се поръсва върху ястието,
докато го покрие.
9.
Пече се на 180 градуса в предварително загрята
фурна, докато топингът леко покафенее.
10.
Изчаква се да изстине 10-тина минути и се
сервира като се реже парче от него и може да бъде представено в чиния или
купичка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар