неделя, 5 юли 2015 г.

Пай от лайм




Много обичаме лимонов пай, особено мъжът ми, той е голям фен на този десерт. В повечето гурме ресторанти го предлагат, друг е въпросът, че невинаги е успешно приготвен. Трябва да бъде хем леко накиселяващ, хем не прекалено, хем с лежерна платка и пухкав крем, хем да има достатъчно плътност, за да му се насладим.
Наскоро четох една американска книга, в която главната героиня си спомня за вкуса на пай от лайм (зелен лимон) от детството  и реших да потърся точно рецепта от американския Юг. поразрових Пинтерест и попаднах на няколко. Още първата, която направих, се оказа особено успешна - стана красив на външен вид и много вкусен.
Споделям я и с вас като се надявам да ни пренесе заедно в епохата на "Отнесени от вихъра", във вихър от вкусове и цветове.


ПАЙ ОТ ЛАЙМ







Продукти:

1 пакет  чч смлени крекери или хрупкави бисквити
¼ чч светла кафява захар (ако бисквитите са сладки, може и да се пропусне)
1/3 чч масло, разтопено
1 кутия (400 мл) кондензирано мляко
1 чч пресен сок от лайм или изцедения сок на 1 лимон
2 белтъка
1/2 чл бакпулвер
2 сл  захар

Приготвяне:
1.       Смесете крекерите, кафявата захар и маслото и ги разстелете в ъв формата за пай
2.       Изпечете кората за пая за 10 мин на 180 градуса, докато леко покафенее.
3.       Разбийте с миксер кондензираното мляко и сока от лайм, докато се смесят добре. Изсипете върху кората и оставете настрана.
4.       Разбийте белтъците и бакпулвера на висока скорост с миксер, докато станат на сняг. Добавете бялата захар, като изсипвате постепено по една супена лъжица. Бийте от 2 до 4 минути, докато се появят връхчета и захарта се разтопи.
5.       Разстелете белтъчената смес върху пълнежа на пая.
6.       Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна точно 28 минути. Изважда се да изстине и се оставя в хладилник 8 часа. За украса добавих настъргана кора от портокал.




а ето и рецептата, приготвена в друг момент - но все така вкусна:


Няма коментари:

Публикуване на коментар