След като първата ни панакота се оказа успешна, а и се
справихме с желатина, мъжът ми предложи да разнообразим с ягодов вкус. Ягодите
са плодът на сезона, а и брането се оказа голяма забава за нас и децата. Освен
това, около Страсбург има обширни ягодови полета, където срещу скромна сума
береш сам и си претегляш исканото количество. Децата много се забавляваха,
всички се омазахме с достатъчно ягодов сок, за да мога да си осигуря няколко
приятни момента с Вениш и събрахме ягоди, за да тестваме новоизбраната рецепта.
Ако не сте любители на ментата, може да замените с листа то босилек, но
ментово-ванилово-ягодовото привличане на този десерт е неоспоримо!
Ванилова панакота с ягодово кули и
мента
Продукти ( за 6 порции):
250 мл течна сметана
150 мл прясно мляко
50 г захар
1 чл ванилова есенция
3 листа желатин
За кули:
За кули:
250 г ягоди
50 г захар (или повече, ако ягодите не са много
сладки)
Няколко листа прясна мента
Приготвяне:
1.
Листите желатин
се размекват 10 мин. в купа със студена вода.
2.
Заедно се кипват
на котлона млякото, 50 г захар и течната сметана като се бъркат. Извън огъня се
добавя ванилията и желатина, като се разбърква до пълното му усвояване.
3.
Сместа се изсипва
в подходящи чаши и се оставя на стайна температура да се охлади, преди да се
изстуди 2 ч. в хладилник, за да стегне.
4.
Междувременно се
приготвя ягодовото кули. В тенджера на котлона се загряват нарязаните ягоди,
захарта и накълцаните на ситно листа на ментата. Оставя се на умерен огън от 10
до 15 минути, до получаването на кремообразната субстанция – кули.
5.
Кулито се изспива
върху панакотата и се украсява с ягоди и ментови листа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар