четвъртък, 28 юни 2018 г.

ВАНИЛОВА ПАНАКОТА С ЯГОДОВО КУЛИ И МЕНТА


След като първата ни панакота се оказа успешна, а и се справихме с желатина, мъжът ми предложи да разнообразим с ягодов вкус. Ягодите са плодът на сезона, а и брането се оказа голяма забава за нас и децата. Освен това, около Страсбург има обширни ягодови полета, където срещу скромна сума береш сам и си претегляш исканото количество. Децата много се забавляваха, всички се омазахме с достатъчно ягодов сок, за да мога да си осигуря няколко приятни момента с Вениш и събрахме ягоди, за да тестваме новоизбраната рецепта. Ако не сте любители на ментата, може да замените с листа то босилек, но ментово-ванилово-ягодовото привличане на този десерт е неоспоримо!












Ванилова панакота с ягодово кули и мента
Продукти ( за 6 порции):

250 мл течна сметана
150 мл прясно мляко
50 г захар
1 чл ванилова есенция
3 листа желатин
За кули:
250 г ягоди
50 г захар (или повече, ако ягодите не са много сладки)
Няколко листа прясна мента
Приготвяне:
1.     Листите желатин се размекват 10 мин. в купа със студена вода.
2.     Заедно се кипват на котлона млякото, 50 г захар и течната сметана като се бъркат. Извън огъня се добавя ванилията и желатина, като се разбърква до пълното му усвояване.
3.     Сместа се изсипва в подходящи чаши и се оставя на стайна температура да се охлади, преди да се изстуди 2 ч. в хладилник, за да стегне.
4.     Междувременно се приготвя ягодовото кули. В тенджера на котлона се загряват нарязаните ягоди, захарта и накълцаните на ситно листа на ментата. Оставя се на умерен огън от 10 до 15 минути, до получаването на кремообразната субстанция – кули.
5.     Кулито се изспива върху панакотата и се украсява с ягоди и ментови листа.







Няма коментари:

Публикуване на коментар