Тази рецепта
е разновидност на тракийската баница, защото корите не се завиват на рула, а се
оставят цели, с плънка по средата- печели се време, а вкусът е същият.
1 чч. Ориз
2 стръка
праз лук
1 пакет фини
точени кори
400 г кайма
2 жълтъка
8 сл олио
1 чл кимион
1 чл чубрица
1-2 чл
червен пипер
1 чл сол
Черен пипер
на вкус
Приготвяне:
Оризът се
сварява в 3 чч вода и ½ чл сол, докато поеме водата.
В дълбок
тиган се сгорещяват 3 сл олио и каймата се запържва 1-2 минути. Добавят се
нарязаният на ситно праз, кимион, черен пипер, червен пипер, чубрица и сол. Запържва
се при непрекъснато бъркане още 4-5 минути.
Оризът се
прибавя към запържената кайма, разбърква се добре и сместа се оставя да
изстине.
В намаслена
тава се разстилат се четири-пет кори, върху тях се поръсва малко олио и се
нанася плънката. Разпределя се добре и се покрива с още кори 5-6 или повече
като между тях се ръси по малко олио.
Жълтъците се
разбиват с останалото олио (3 сл) и с тях се намазват корите отгоре. Баницата се
пече около 30 минути в предварително загрята до 180 % фурна. След изпичането се
покрива с кухненска кърпа за 10-15 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар