вторник, 12 февруари 2013 г.

Наложена тракийска баница


Тази рецепта е разновидност на тракийската баница, защото корите не се завиват на рула, а се оставят цели, с плънка по средата- печели се време, а вкусът е същият.

Продукти:
1 чч. Ориз
2 стръка праз лук
1 пакет фини точени кори
400 г кайма
2 жълтъка
8 сл олио
1 чл кимион
1 чл чубрица
1-2 чл червен пипер
1 чл сол
Черен пипер на вкус

Приготвяне:

Оризът се сварява в 3 чч вода и ½ чл сол, докато поеме водата.
В дълбок тиган се сгорещяват 3 сл олио и каймата се запържва 1-2 минути. Добавят се нарязаният на ситно праз, кимион, черен пипер, червен пипер, чубрица и сол. Запържва се при непрекъснато бъркане още 4-5 минути.
Оризът се прибавя към запържената кайма, разбърква се добре и сместа се оставя да изстине.
В намаслена тава се разстилат се четири-пет кори, върху тях се поръсва малко олио и се нанася плънката. Разпределя се добре и се покрива с още кори 5-6 или повече като между тях се ръси по малко олио.
Жълтъците се разбиват с останалото олио (3 сл) и с тях се намазват корите отгоре. Баницата се пече около 30 минути в предварително загрята до 180 % фурна. След изпичането се покрива с кухненска кърпа за 10-15 минути.


Няма коментари:

Публикуване на коментар