сряда, 3 юли 2013 г.

Пиле с рикота и доматена салца

Напоследък често приготвям пилешко - през лятото това е месото, което най-лесно хапваме. Иначе много не ни се яде месо, все наблягаме на салатките и на големи и сладки динени вечери.
В тази рецепта пилешкото има приятната "украса" на гриловано месо, а салцата му придава пикантен вкус и малко екзотика.

Продукти:
4 бр обезкостени пилешки гърди без кожа,
100 г сирене рикота или 125 г крема
5 сл сос песто
2 сл зехтин
Черен пипер и сол
2 домата „биволско сърце”
1 малка глава червен лук
1 скилидка чесън
Босилек
1 италиански хляб (или какъвто друг имате със среден размер на филийките)

Приготвяне:
По дължината на пилешките гърди се прави дълбок прорез, за да се образува джоб. Кремата (рикотата) се слага в малка купа, заедно с 1 сл песто и се разбърква добре. Сместа се разпределя в прорезите на пилешките гърди и се притиска добре, за да не излезе плънката.

Месото се слага в грил тиган, намазва се със зехтин и се поръсва с черен пипер. Запича се на силна температура по 7-8 минути от всяка страна, докато месото е напълно готово.

Междувременно се измиват и накълцват на кубчета доматите, нарязва се лука и чесъна. Всичко се смесва и овкусява с черен пипер и сол. Измиват се и се прибавят листа от босилек към салцата. Понеже ми беше останало и малко от сиренето, добавих и него.

Загрява се грилът на фурната. Отрязват се филийки хляб, мажат се с песто и се припичат до покафеняване. Сервират се заедно с пилето и салцата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар