Днес ви предлагам едни коледен кейк, който събра овациите на гостите ми тази седмица и направи финала на вечерята по-коледен. Цялата къща ухаеше на богатите подправки, когато се опече. Честно казано предпочитам подобни десерти пред бисквитки и меденки, които, макар и красиви, са по-еднообразни като вкус, а нали винаги търсим новото и интересното?
Продукти:
2 ½ чч
нарязани фурми
1 ½ чч вряла
вода
1 ½ чл сода
бикарбонат
2 сл масло,
размекнато
1 ¼ чч захар
1 яйце
1 ампула
ванилова есенция
1 ¾ чч обикновено брашно
По ¼ чл
смлян джинджифил,канела, индийско охерче и карамфил
1 ½ чч
смлени орехи
За соса: 1 пакетче крема сирене
(85 г) размекнато
2 сл
нарязани фурми
1 сл едро
смлени орехи
1 сл прясно
мляко
Вместо соса
може да направите глазура, с която да намажете кейка – или отделните филийки
кейк
За глазурата
2 чч пудра
захар
3-4 сл топло
прясно мляко
1 сл
размекнато масло
1 чл
ванилова есенция
½ чл
лимонена есенция
Приготвяне:
1.
Фурмите се слагат в купа и се заливат с врялата
вода и содата.
2.
В голяма купа се разбиват маслото и захарта, до
пухкава смес. добавят се (отново с разбиване) яйцето и ванилията. Отделно се
разбъркват брашното и подправките. Те постепенно се прибавят към кремообразната
смес като се редуват със сместа с фурмите. Накрая се слагат и орехите и се
разбъркват внимателно.
3.
Изсипва се в намаслена правоъгълна форма за кейк.
Пече се на 180 градуса 60 минути или докато се забоде клечка за зъби и тя
излезе чиста. Кексът се оставя във формата 10 минути преди да се извади.
4.
В купа се разбърква сосът и се оставя покрит в
хладилника за час. Поднася се заедно с кейка.
Забележка: аз
предпочетох да го поднеса с купичка глазура и гостите ми си мажеха по малко
глазура върху парчетата – беше невероятно на вкус, богато откъм подправки и дъхаво,
заради чудесната маслена глазура.
Няма коментари:
Публикуване на коментар