сряда, 18 декември 2013 г.

Касър (турска салата)

Когато за пръв път опитах касър, попитах домакинята дали това не е табуле по турски.
Касърът е традиционна турска салата, която се прави с булгур и е много освежаваща и приятна. Лично аз я сервирам с печено месо или наденички, защото е идеална за гарнитура. Рецептата ми даде приятелка от Хасково това лято и минаха няколко месеца, докато я приготвих, защото търсих подходящ булгур (кус-кус), който да е достатъчно ситен, за да свърши работа. Не мислех, че ще я приготвя малко преди Коледа, но ето я и нея (като гарнитура към ребърца):



Продукти:
250 г булгур
3 глави кромид лук
1 чч доматено пюре
3-4 лимона
2 връзки магданоз
1 голяма маруля, ситно нарязана
3 сл зехтин
Сол, черен пипер, кимион
1 чл лют пипер
Приготвяне:
1.      Булгурът се попарва във вряла вода – изсипва се в купа и се залива с вряла вода, за да набъбне.
2.      Лукът се нарязва ситно и се запържва в 3 сл зехтин
3.      Към лукът се прибавя доматеното пюре и лютия пипер.
4.      Доматената смес се прибавя към булгура. Изцежда се сокът на лимоните и се изсипва в булгура.
5.      Накрая към булгура се прибавя ситно нарязаната маруля и накълцания магданоз и се разбърква добре.
6.      Подправя се със сол, черен пипер и кимион.

7.      Оставя се да преседи два-три часа в хладилник преди консумация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар