Затова днес ще пусна една много закъсняла великденска рецепта, която правих малко след великденските празници, с остатъци от козунак и желание да заинтересувам злоядото си дете- последното не стана, но пък това не пречи кремът да се класира като вкусен по принцип.
Продукти:
400 мл
сладкарска сметана
50 г захар
1 пакетче
ванилова захар
4 жълтъка
3-4 филии
козунак
25-30 г
масло за намазване
За ароматния
сироп
100 г захар
100 мл сок
от компот от праскови
Кората на 1
портокал
3 сл бадемов
аперитив
Приготвяне:
1.
Сметаната се загрява до кипване. Жълтъците се
разбиват добре при непрекъснато бъркане и се прибавят на тънка струйка към
сметаната. Сместа се ароматизира с ванилова захар.
2.
Малки формички за крем карамел се намазват с
масло. В тях се разпределя нарязаният на кубчета козунак и се залива със
сметаната.
3.
Купичките се поставят в тава и се налива вода,
която стига до половината им. Десертът се пече на водна баня, в предварително
загрята на 180 градуса фурна 25 минути – докато стегне.
4.
Захарта се карамелизира и към нея се прибавят
бадемовият аперитив, сокът от компот и настърганата портокалова кора. Десертът се
залива с горещия сос, за да стане по-ароматен и сочен.
Няма коментари:
Публикуване на коментар