Ето и втората рецепта,
намерила място в юнския брой на So
Into Food.
Това, което ме грабна в
рецептата, бе, че доматеното пюре, с което обикновено се маже платката, е
заменено с конфитюр от смокини. Обичам смокините! Когато бях малка, в двора на
всяка къща имаше смокиново дърво – говорим за Бургас и неговия едновремешен
романтичен облик.
Освен това ръбовете на пицата
са прегънати и пълни с моцарела. А салатата отгоре е прясна – така че
комбинацията от свежест, сладко –солено и ароматно печено тесто е налице.
Предвид любовта си към пицата и перспективата на топли летни вечери в
градинката ни, на парче пица и вино, си купихме плоча за печене н апици, така
че очаквайте нови включвания от царството на пиците.
Пица със смокини, моцарела, прошуто и
рукола
За 1 пица с 33
см диаметър
За тестото:
Топла вода 250 мл
Брашно тип
45 – 450 г
Суха мая- 10
г
1 ч.л. захар
Щипка сол
Зехтин 10 г
1 бучка
моцарела
Царевично
брашно
Приготвяне на тестото:
- В топлата вода се разтваря маята, заедно с една супена
лъжица брашно и захарта.
- Постепенно, на малки дози, се добавя брашното. Смесва се
добре и се добавя щипка сол.
- Започва да се меси тестото първо в самия съд, после на
дървена повърхност. Солта и маята никога не трябва да влизат в пряк контакт.
Меси се с две ръце, докато се получи хомогенно и еластично тесто, около 20
минути.
- Към готовото тесто се прибавя постепенно зехтинът.
- Купата се покрива с влажна, чиста кърпа и се оставя да
втаса час и половина на топло, докато тестото увеличи два пъти обема си.
-Набрашнява се повърхността, на която ще се точи и се поръсва
с царевично брашно. Тестото се разточва на кръг, който трябва да бъде по-голям
от формата за печене – за да имаме тесто, в което да навием моцарелата по края
на пицата(около 2.5 см от страна).
-Формата за пица се поръсва също с царевично брашно, за да не
залепне тестото. Пренася се внимателно тестото във формата като от всяка страна
трябва да остане по около 2.5 см. от ръба на формата до краищата на тестото.
- Моцарелата се реже на ивици, с които се обрамчва пицата. След
това висящите извън формата краища се подпъхват навътре, така че моцарелата да
остане в джобчета и да не може да излезе. Прегънатите навътре ръбове създават
отвсякъде „рамка“ на пицата.
Продукти за
гарнитурата:
Зехтин за напръскване
Конфитюр от смокини – 4-5 с.л.
2 бучки прясна моцарела
1 ч.ч. свежа рукола
Чесън на прах
Приготвяне на
пицата:
- Фурната се загрява на 250 градуса.
-Тестото се напръсква със зехтин и се поръсва с чесън на
прах.
- Намазва се с тънък слой конфитюр от смокини до пълно
покриване на тестото.
- Върху тестото се разполагат филийки моцарела и парчета
прошуто.
- Пицата се слага в средата на фурната и се пече 10-15 минути
на загрята фурна на 250 градуса.
- След като се извади от фурната, се поръсва с рукола и се
сервира топла.
Няма коментари:
Публикуване на коментар