понеделник, 25 февруари 2013 г.

Салата със синьо сирене, круши и карамелизирани орехи

Ядеше ни се нещо интересно, смесени вкусове, сладко и солено, аромати, от които да ни дойде настроение. Е, това е тази салата! Карамелизираните ядки - забележете, карамелизирани в портокалов сок! - се топят в устата и същевременно хрупкат приятно, цитрусовите сокове се смесват и придават леко стъпчив привкус, салатите са свежи,сиренцето се комбинира перфектно с чаша охладено шардоне или пино гри... изобщо- опитайте!


Продукти:
100 г рукола
½ салата айсберг
2 круши
100 г синьо сирене

За ядките:
Сок от 1 портокал
100 г орехови ядки
100 г захар
1 сл олио
1 щипка червен пипер
1 щипка сол

За дресинга:
Сокът на 1 лимон
8 сл зехтин
1 чл сол
2 сл балсамов оцет


Приготвяне:

Портокаловият сок се загрява  и в него се карамелизира захарта. Тенджерата се маха от котлона, изсипват се ядките и щипка сол. Добавят се олиото и червеният пипер и се разбърква. Когато карамелът стегне, карамелизираните ядки се начупват на едро.

Лимоновият сок, зехтинът и солта за дресинга се смесват в купичка и престояват за кратко.

Крушите се почистват и нарязват на тънки филийки, синьото сирене- на кубчета, салатата айсберг- на ивици, руколата се накъсва на едро. Слагат се в купа и се разбъркват. В нея се изсипват карамелизираните ядки и се полива с дресинга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар