петък, 4 юли 2014 г.

Бутер банички с лук и сирене

Предястие от онези, които стават за 10 минути, в почивката между двете полувремена на поредния мач от Световното.Червеният и белият лук са много подходящи за печене, защото не губят вкуса и хрупкавостта си 

Време за приготвяне : 30 минути, заедно с печенето
Порции: 6 




Продукти:
2 малки глави червен лук
4 големи глави бял лук
250 г готово бутер тесто
1 средно голямо яйце
100 г бяло сирене (краве или овче)
150 г заквасена сметана
6 стръка прясна мащерка (или 2 сл сушена)
4 сл зехтин
Сол и черен пипер

Приготвяне:
1.      Фурната се загрява до 220 градуса. Червеният и белият лук се обелват и нарязват на тънки резени.
2.      Работният плот се посипва с брашно. Бутертестото се нарязва на две, а половинките се нарязват на четириъгълници. Като се използва купа или чаша с по-голям отвор, се изрязват кръгове (с диаметъра, с който желаете да бъдат баничките). Слагат се върху хартия за печене.
3.      Яйцето леко се разбива и с него се мажат баничките.
4.      Сиренето и сметаната се смесват и сместа се слага върху кръговете като се внимава да не потече (най-добре да се изсипе в средата).
5.      Отгоре се подрежда част от лучената смес и се поставя стръкче мащерка (или се наръсва от сушената).
6.      Накрая баничките се ръсят със зехтин, овкусяват се със сол и черен пипер.
7.      Слагат се във фурната и се пекат до златисто (около 20 мин.)
Може да сервирате със зелена салата (например със спанак и кресон).


Няма коментари:

Публикуване на коментар