Тъй като вкъщи много бяха
харесали рецептата на портокаловите мъфини, бях решила да направя отново тях.
Но обикновено почвам да приготвям нещо и чак тогава откривам, че ми липсва
точно някоя основна съставка и рецептата се видоизменя в друга. И този път не
беше по-различно – в случая се оказа, че нямам нито един портокал. Затова пък
имах мандарини – много обичаме да си ги хапваме по празниците, когато след
голямото седене по масите нищо друго вече не ни изкушава.
Затова идеята за портокалови
мъфини прерасна в мандаринови къпкейкчета – добавих им и глазура, защото поне
за нея разполагах с нужните продукти, а и какво са новогодишни сладкиши без
декорация?
И така, представям ви Мандаринови
къпкейкчета:
Продукти за тестото:
- 180 г брашно
- 1 чл бакпулвер
- 250 г захар
- ½ чл сол
- 1 чл
ванилова есенция
- 1 мандарина, настъргана кора и
изцеден сок
- 1 яйце
- 180 мл прясно мляко
- 60 мл олио
За глазурата:
За
глазурата
·
2 пакетчета сирене крема на стайна
температура
·
1/4 чч масло на стайна температура
·
3 ½ чч пудра захар
·
1 чл ванилия
·
Зелена сладкарска боичка
Приготвяне:
1. В една
купа смесете брашното, бакпулвера, захарта, солта и ванилията.
2.
В друга купа настържете фино кората на
една мандарина, предварително добре измита и подсушена. Добавете яйцата, олиото
и млякото и разбъркайте.
3.
Добавете течните съставки към сухите и
разбъркайте до гладкост с миксер. Напълнете 2/3 от обема на гнездата във форма
за мъфини със сместа.
4.
Изпечете кексчетата в предварително
загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
5.
Глазурата се приготвя като се разбиват заедно трите съставки –
маслото, кремата и захарта и се бият до гладкост. Подправя се с ванилия.
6.
Глазурата се шприцова върху шапките на
кексчетата и се оставят няколко часа в хладилника да стегне.
Адаптирано от
Пекарната на Рудолф
Няма коментари:
Публикуване на коментар