понеделник, 16 януари 2017 г.

МАНДАРИНОВИ КЪПКЕЙКЧЕТА

Тъй като вкъщи много бяха харесали рецептата на портокаловите мъфини, бях решила да направя отново тях. Но обикновено почвам да приготвям нещо и чак тогава откривам, че ми липсва точно някоя основна съставка и рецептата се видоизменя в друга. И този път не беше по-различно – в случая се оказа, че нямам нито един портокал. Затова пък имах мандарини – много обичаме да си ги хапваме по празниците, когато след голямото седене по масите нищо друго вече не ни изкушава.
Затова идеята за портокалови мъфини прерасна в мандаринови къпкейкчета – добавих им и глазура, защото поне за нея разполагах с нужните продукти, а и какво са новогодишни сладкиши без декорация?
И така, представям ви Мандаринови къпкейкчета:






Продукти за тестото:
  • 180 г брашно
  • 1 чл  бакпулвер
  • 250 г захар
  •  ½ чл сол
  • чл ванилова есенция
  • 1 мандарина, настъргана кора и изцеден сок
  • 1 яйце
  • 180 мл прясно мляко
  • 60 мл олио
За глазурата:
За глазурата 
·        2 пакетчета сирене крема на стайна температура
·        1/4 чч масло на стайна температура
·        3 ½ чч пудра захар
·        1 чл ванилия
·        Зелена сладкарска боичка

Приготвяне:
1.     В една купа смесете брашното, бакпулвера, захарта, солта и ванилията.
2.     В друга купа настържете фино кората на една мандарина, предварително добре измита и подсушена. Добавете яйцата, олиото и млякото и разбъркайте.
3.     Добавете течните съставки към сухите и разбъркайте до гладкост с миксер. Напълнете 2/3 от обема на гнездата във форма за мъфини със сместа.
4.     Изпечете кексчетата в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
5.     Глазурата се приготвя  като се разбиват заедно трите съставки – маслото, кремата и захарта и се бият до гладкост. Подправя се с ванилия.
6.     Глазурата се шприцова върху шапките на кексчетата и се оставят няколко часа в хладилника да стегне.


Адаптирано от Пекарната на Рудолф



























Няма коментари:

Публикуване на коментар