сряда, 3 септември 2025 г.

БАВАРСКИ СЛАДКИШ СЪС СЛИВИ

Последните летни дни постепенно си отиват. Първи септември отбеляза началото на учебната година и трябва да си намерим хубави поводи да сме в настроение, защото има много време до коледните празници.

Един познат ни донесе жълти сливи от своята градина- нетретирани, голямо количество. Препоръча да направим някакъв мармалад, сос за свинско и т.н.

Отивахме обаче на гости и понеже беше неделя, нямаше отворени магазини около нас и прибегнах до сливите, за да направя сладкиш. Мама ми даде тази рецепта, която по принцип се прави със сини сливи, тъй като жълтите доста се стапят. Сложих обаче по-голямо количество и на по-едри парчета и стана много вкусно.

Сладкишът идва от Бавария, немските кейкове с плодове са ми любими. Тук в Елзас традицията повелява в селцата по Пътя на виното да се правят селски панаири и всевъзможни увеселения- Празник на бретцела, на кестените, на цветята и на каквото друго там измислят, за да могат да се веселят в големи сглобени шатри с вино, наденички и ето такива десерти, направени от домакини- доброволци.

Продукти:

  • захар - 1 ч.ч.
  • 2 яйца
  • 2 ч.ч. брашно
  • 70 г масло
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 2 пакетчета ванилия
  • 1 ч.л.канела
  • 7 бр.сини сливи или 12 броя жълти - обезкостени
  • Галета за овалване на сливите
  • 1 ч.ч. прясно мляко

Приготвяне:

1.      Първо яйцата се разбиват в купа със захарта, а към тях се добавя постепенно млякото.

2.      Маслото се разтапя и прибавя също. След него- канелата и ванилията, които се разбъркват в тестото.

3.      Брашното се пресява в отделна купа и в него се добавя бакпулвера.

4.      Пресятото брашно се изпипва в млечната смес като се бърка с миксер.

5.      Сливите се нарязват на парчета- ако са по-големи, на четири, иначе само наполовина. Овалват се в галета и се разбъркват в тестото с дървена лъжица.

6.      Подходящ съд за печене- аз ползвам кръгла силиконова форма – се намазва с масло и в нея се изписва тестото.

7.      Пече се в предварително загрята фурна около 30 минути. Дали е готов може да проверите като боднете с клечка за зъби и тя трябва да излезе чиста.

8.      След изваждане от фурната се оставя да изстине, изважда се от формата , поставя се в подходящ съд за сервиране и се поръсва с пудра захар. Може да я размесите и с кокосови стърготини или цветна захар, за повече ефект.









Няма коментари:

Публикуване на коментар