Последните летни дни постепенно си отиват. Първи септември отбеляза
началото на учебната година и трябва да си намерим хубави поводи да сме в
настроение, защото има много време до коледните празници.
Един познат ни донесе жълти сливи от своята градина- нетретирани, голямо
количество. Препоръча да направим някакъв мармалад, сос за свинско и т.н.
Отивахме обаче на гости и понеже беше неделя, нямаше отворени магазини
около нас и прибегнах до сливите, за да направя сладкиш. Мама ми даде тази
рецепта, която по принцип се прави със сини сливи, тъй като жълтите доста се
стапят. Сложих обаче по-голямо количество и на по-едри парчета и стана много
вкусно.
Сладкишът идва от Бавария, немските кейкове с плодове са ми любими. Тук в
Елзас традицията повелява в селцата по Пътя на виното да се правят селски
панаири и всевъзможни увеселения- Празник на бретцела, на кестените, на цветята
и на каквото друго там измислят, за да могат да се веселят в големи сглобени
шатри с вино, наденички и ето такива десерти, направени от домакини-
доброволци.
Продукти:
- захар - 1 ч.ч.
- 2 яйца
- 2 ч.ч. брашно
- 70 г масло
- 1 пакетче бакпулвер
- 2 пакетчета ванилия
- 1 ч.л.канела
- 7 бр.сини
сливи или 12 броя жълти - обезкостени
- Галета за овалване на сливите
- 1 ч.ч. прясно
мляко
Приготвяне:
1.
Първо яйцата се разбиват в купа със захарта, а към тях се
добавя постепенно млякото.
2.
Маслото се разтапя и прибавя също. След него- канелата и
ванилията, които се разбъркват в тестото.
3.
Брашното се пресява в отделна купа и в него се добавя
бакпулвера.
4.
Пресятото брашно се изпипва в млечната смес като се бърка
с миксер.
5.
Сливите се нарязват на парчета- ако са по-големи, на
четири, иначе само наполовина. Овалват се в галета и се разбъркват в тестото с
дървена лъжица.
6.
Подходящ съд за печене- аз ползвам кръгла силиконова
форма – се намазва с масло и в нея се изписва тестото.
7.
Пече се в предварително загрята фурна около 30 минути.
Дали е готов може да проверите като боднете с клечка за зъби и тя трябва да
излезе чиста.
8. След изваждане от фурната се оставя да изстине, изважда се от формата , поставя се в подходящ съд за сервиране и се поръсва с пудра захар. Може да я размесите и с кокосови стърготини или цветна захар, за повече ефект.






Няма коментари:
Публикуване на коментар