вторник, 29 октомври 2013 г.

Бисквитена торта с маскарпоне и шоколад

Някои десерти са вкусни. Други много вкусни. А към трети направо се пристастяваш и ти се иска да си вземеш още, и още, и още...
Тази торта е от третия вид. Направих я за Димитров ден, с поднесох я с едни ден закъснение, защото празнувахме по-късно и вкусът й тобкова ни допадна, че съм сигурна, че ще стане предпочитан семеен десерт. А се приготвя само за един час - вечерта ми отне от 20.30 до 21.30, за да се справя, макар, че се бях приготвила да прекарам повечко време над нея...

Продукти:
2 пакета бисквити „Еверест”
1 пакет бисквити „Еверест - какао” – разбити на трохи в блендер
2 сл какао на прах
200 мл прясно мляко с разтворена ½ ампулка есенция от ром
200 мл течна сметана
500 г маскарпоне
2 сл пудра захар
1 ванилия
300 г млечен шоколад (разтопен)
1 чч филирани бадеми

Ето и няколко съвета, които смятах за излишни, но практиката доказа, че все пак е хубаво да се напишат:
1. Шоколадът се разтапя на водна баня- в този сайт има отлични обяснения за различните техники за разтапяне на шоколада, вкл. на водна баня
2. Освен блендер, може да ползвате робот.
3. При последния пласт може да сложите бадемите и СЛЕД шоколада - аз предпочитам обратното, но ако ви се стори прекалено гъст щоколада, може да добавиге няколко лъжички прясно мляко, за да го разредите и накрая да го посипвате върху бадемите.



а ето и рецептата:


 Приготвяне:
1.      В купа се разбиват маскарпонето, течната сметана, ванилията и пудрата захар, на гладък крем.
2.      В малка купа какаовите бисквити на прах се смесват с какаото.
3.      Във форма за торта (моята е с ринг) се редят един ред бисквити Еверест, като всяка се топва в прясното мляко, преди да се постави, докато покрият дъното.
4.      Върху тях се намазват 3 сл от крема с маскарпоне, на равномерен пласт. Върху него се поръсва 1/3 от натрошените какаови бисквити. Отгоре се намазва 1/3 от разтопения шоколад.
5.      Процедурата се повтаря още два пъти (ред обикновени бисквити, ред маскарпонен крем, ред какаови бисквити на прах, ред шоколад ). Преди последния пласт от шоколад, се наръсват филираните бадеми.

6.      Оставя се да стегне една нощ в хладилник.




Няма коментари:

Публикуване на коментар