понеделник, 12 декември 2016 г.

КОЛЕДЕН СЛАДКИШ С ГЛАЗУРА


Зън-зън –зън. Вече чувам нежен камбанен звън. Въображението ми работи на пълни обороти и очаквам всеки момент Добрият старец да се появи зад ъгъла, впрегнал еленчета в пъстрата шейна, натъпкана отгоре с подаръци.
Коледната атмосфера е особено изживяване, в което чакам да се потопя с нетърпение. Още на 1 декември украсихме елхата. Украсих и офиса с шарени коледни топки и гирлянди, закачих коледен венец на вратата, но най-вече, започнах да се настройвам на празнична вълна. Коледни  песни. Коледни филми. И най-любимото от всичко –коледни вкусове. Без коледни сладкиши, празникът не е автентичен. Разбира се, меденките бяха първи, но тяхната рецепта вече съм споделяла, а ми се искаше нещо по-интересно и ето го този

КОЛЕДЕН СЛАДКИШ С ГЛАЗУРА


Продукти:
1 чч масло на стайна температура
1 чч кафява захар
¼ чч бяла захар
1 чл ванилия
4 яйца на стайна температура
1 чч варена тиква, пюрирана
2 чч брашно
2 чл канела
1/4 чл индийско орехче
¼ чл джиджифил
¼ чл сол
За глазурата:
2 пакетчета сирене крема на стайна температура
1/4 чч масло на стайна температура
3 ½ чч пудра захар
1 чл ванилия

Приготвяне:
1.     Фурната се загрява на 180 градуса
2.     Кръгла тава се покрива с хартия за печене.
3.     В купа се смесват бялата и кафявата захар и яйцата ес добавят едно по едно, като след всяко се разбива добре с миксер.
4.     Добавят се в сместа ванилията и тиквата и се бие отново
5.     В друга купа се смесват содата, бакпулвера, канелата, индийското орехче, джинджифила, солта и брашното.
6.     Смесват се заедно сухите и мокрите съставки, изсипват се в покрития с хартия съд и се пече 25 минути.
7.     Глазурата се приготвя като се разбиват заедно трите съставки – маслото, кремата и захарта и се бият до гладкост.

8.     Когато изстине сладкишът, се намазва от всички страни с глазурата и се оставя в хладилник една нощ да стегне. 








Няма коментари:

Публикуване на коментар