вторник, 20 декември 2016 г.

КАСЕРОЛА ПУШЕНА РИБА С КАРТОФИ

По случай деня на християнското семейство, в детската градина на сина ни имаше чудесен празник. Някъде по средата на представлението, когато родителите бяхме вече еуфорични покрай изпълненията на малчуганите, ни поканиха да се включим и ние. Аз, като голям ентусиаст, изявих желание и заедно с още три сърцати майки, участвахме в мини-спортно състезание, което беше повече смях, отколкото ефект. В резултат обаче бяхме наградени с по едни комплект рецепти на зимни ястия на Ути.
Обичам да се ровя в рецепти, затова незабавно зачоплих новите. Тази рецепта много ми хареса, поради простотата си а, и факта, че става въпрос за пушена риба – обикновено я гледам в магазина, но освен на разни разядки с майонези, каквито в вкъщи не се  ядат, не знам как да я приготвя.
Впоследствие пробвах същата рецепта и с варено пилешко месо- също става много вкусно, препоръчвам с две ръце. Благодаря на Ути, и на детската градина, за идеята!




Продукти:
500 г риба (студенопушена скумрия)
700 г картофи
2 гл. лук ½ пак. масло
150 г заквасена сметана и 1 каф. чаша прясно мляко
1 сл горчица
2 сл брашно
½ вр магданоз
Галета за поръсване, сол, черен пипер, захар




Приготвяне:
1.     Картофите се обелват и нарязват на филии с дебелина 1 см. Бланшират се във вряща, леко подсолена вода за 7-8 минути. Отцеждат се в гевгир.
2.     Рибата се одира внимателно и се махат всички кости. Начупва се на парченца.
3.     Лукът се нарязва на полумесеци. Запържва се до златисто в разтопеното масло. Добавят ми се сол, черен пипер и малко захар.
4.     На дъното на тавичката се слагат половината картофи, плътно наредени.

5.     Отгоре се разпределя запърженият лук. Върху него се подреждат парченцата риба. Най-отгоре- останалите картофи.
6.     Прави се заливка от сметаната, млякото, горчицата и брашното. Разбива се добре.
7.     Добавя се настъргвания магданоз и се залива ястието.
8.     Поръсва се с галета.
9.     Тавата се завива с алуминиево фолио и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна  за 40 минути.






Няма коментари:

Публикуване на коментар