По случай деня на християнското
семейство, в детската градина на сина ни имаше чудесен празник. Някъде по
средата на представлението, когато родителите бяхме вече еуфорични покрай
изпълненията на малчуганите, ни поканиха да се включим и ние. Аз, като голям
ентусиаст, изявих желание и заедно с още три сърцати майки, участвахме в мини-спортно
състезание, което беше повече смях, отколкото ефект. В резултат обаче бяхме
наградени с по едни комплект рецепти на зимни ястия на Ути.
Обичам да се ровя в рецепти,
затова незабавно зачоплих новите. Тази рецепта много ми хареса, поради
простотата си а, и факта, че става въпрос за пушена риба – обикновено я гледам
в магазина, но освен на разни разядки с майонези, каквито в вкъщи не се ядат, не знам как да я приготвя.
Впоследствие пробвах същата
рецепта и с варено пилешко месо- също става много вкусно, препоръчвам с две
ръце. Благодаря на Ути, и на детската градина, за идеята!
Продукти:
500 г риба (студенопушена
скумрия)
700 г картофи
2 гл. лук ½ пак. масло
150 г заквасена сметана и 1 каф. чаша прясно мляко
1 сл горчица
2 сл брашно
½ вр магданоз
Галета за поръсване, сол, черен
пипер, захар
Приготвяне:
1.
Картофите се обелват и нарязват на филии
с дебелина 1 см. Бланшират се във вряща, леко подсолена вода за 7-8 минути. Отцеждат
се в гевгир.
2.
Рибата се одира внимателно и се махат
всички кости. Начупва се на парченца.
3.
Лукът се нарязва на полумесеци. Запържва
се до златисто в разтопеното масло. Добавят ми се сол, черен пипер и малко
захар.
4.
На дъното на тавичката се слагат
половината картофи, плътно наредени.
5.
Отгоре се разпределя запърженият лук. Върху
него се подреждат парченцата риба. Най-отгоре- останалите картофи.
6.
Прави се заливка от сметаната, млякото,
горчицата и брашното. Разбива се добре.
7.
Добавя се настъргвания магданоз и се
залива ястието.
8.
Поръсва се с галета.
9.
Тавата се завива с алуминиево фолио и се
пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар