сряда, 25 януари 2017 г.

МЕДЕН ПАЙ

Какво ще кажете за пай с мед? Вкусът е леко карамелов, дъхав, а медените сладкиши са особено подходящи за сезона. И тъй като зимата няма изглежда желание да си ходи, продължавам с идеи за сладки изкушения, които да придадат уют и да привлекат на масата семейството в дългите зимни вечери.
Една сутрин се събудих с желанието да направя меден сладкиш, но ми се искаше да е нещо нетрадиционно – поне за нашите географски ширини и в същото време не особено трудно за изпълнение- което е целта на повечето ми рецепти. меденки, коледни сладкиши, кейкове, а защо не и пай?


След като вече сме го опитвали, единствената ми препоръка е наистина да се поръси отгоре с морска сол- опция, която в оригиналната рецепта беше дадена като екстра – това ще даде малко интересен вкус и ще „обере” от сладостта на десерта.

Меден пай



Продукти:
Кора за пай
4 големи жълтъка, леко разбити
2 и ½ (600 мл) чч бита сметана
1 чч 150 г кафява захар
1/3 чч пресято царевично нишесте
1/2 чл сол
1/2 чч (120 мл мед)
2 чл ванилов екстракт
морска сол, по желание



Приготвяне:

1.     Разстила се внимателно кората за пай в намаслена форма за пай и се оставя в хладилника. Не се пече предварително.



2.     Фурната се загрява на 190 градуса
3.     Яйчените жълтъци се изсипват в купа и се оставят настрана.
4.     За пълнежа, на средно силен котлон се затоплят сметаната, кафявата захар, нишестето  и солта, разбъркват се, докато кипнат. Сместа трябва да започне да се сгъстява.
5.     Когато заври сместа, се отдръпва от огъня.
6.     В яйчената смес се добавя по малко от сметановата  смес, за да се  уеднакви температурата на яйцата със сметаната. Постепенно се изсипва цялата сметанова смес в яйцата и се разбърква до гладкост.
7.      Добавят се меда и ванилията към яйчената смес и се бъркат до  пълно инкорпориране.
8.     Сместа се изсипва върху кората за пай.
9.     Пече се 40-45 минути, докато започнат да се появяват мехурчета по повърхността и леко да покафенява.
10.                        Паят се изважда от фурната. Оставя се да изстине и паят постепенно се втвърдява.
11.                        Оставя се в хладилник, докато стане студен.

12.                         За любителите на смесени вкусове, по желание се поръсва отгоре с морска сол. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар