Какво ще кажете за пай с мед? Вкусът
е леко карамелов, дъхав, а медените сладкиши са особено подходящи за сезона. И тъй
като зимата няма изглежда желание да си ходи, продължавам с идеи за сладки
изкушения, които да придадат уют и да привлекат на масата семейството в
дългите зимни вечери.
Една сутрин се събудих с
желанието да направя меден сладкиш, но ми се искаше да е нещо нетрадиционно –
поне за нашите географски ширини и в същото време не особено трудно за
изпълнение- което е целта на повечето ми рецепти. меденки, коледни сладкиши, кейкове, а защо не и пай?
След като вече сме го опитвали, единствената
ми препоръка е наистина да се поръси отгоре с морска сол- опция, която в
оригиналната рецепта беше дадена като екстра – това ще даде малко интересен
вкус и ще „обере” от сладостта на десерта.
Меден пай
Продукти:
Кора за пай
4 големи жълтъка, леко разбити
2 и ½ (600 мл) чч бита сметана
1 чч 150 г кафява захар
1/3 чч пресято царевично нишесте
1/2 чл сол
1/2 чч (120 мл мед)
2 чл ванилов екстракт
морска сол, по желание
Приготвяне:
1.
Разстила се внимателно кората за пай в
намаслена форма за пай и се оставя в хладилника. Не се пече предварително.
2.
Фурната се загрява на 190 градуса
3.
Яйчените жълтъци се изсипват в купа и се
оставят настрана.
4.
За пълнежа, на средно силен котлон се
затоплят сметаната, кафявата захар, нишестето
и солта, разбъркват се, докато кипнат. Сместа трябва да започне да се
сгъстява.
5.
Когато заври сместа, се отдръпва от
огъня.
6.
В яйчената смес се добавя по малко от
сметановата смес, за да се уеднакви температурата на яйцата със
сметаната. Постепенно се изсипва цялата сметанова смес в яйцата и се разбърква
до гладкост.
7.
Добавят се меда и ванилията към яйчената смес
и се бъркат до пълно инкорпориране.
8.
Сместа се изсипва върху кората за пай.
9.
Пече се 40-45 минути, докато започнат да
се появяват мехурчета по повърхността и леко да покафенява.
10.
Паят се изважда от фурната. Оставя се да
изстине и паят постепенно се втвърдява.
11.
Оставя се в хладилник, докато стане
студен.
12.
За любителите на смесени вкусове, по желание
се поръсва отгоре с морска сол.
Няма коментари:
Публикуване на коментар