петък, 17 февруари 2017 г.

КОЗУНАЧЕНИ КИФЛИЧКИ С КАНЕЛЕНА ПЛЪНКА

Вече ми омръзна да е студено. Искам аромат на кокичета, слънчеви лъчи през стъклата на колата, звън на великденски камбани. И , разбира се, вкус на великденски лакомства.
Затова започвам с пробните великденски рецепти, докато чакаме празника. Днес съм се спряла на едни сладки и пухкави козуначени кифлички, с пълнеж от захар, какао и канела – станаха много голямо количество, затова намалих подуктите и ги давам в по-поносим обем, за да не ядете кифлички цяла седмица.
Ако все пак решите, че са ви много, можете да си замразите част от тестото – или пък да го сложите само в хладилника и да изпозвате до два-три дни.



Продукти:
5 яйца
250 мл прясно мляко
500 г брашно
250 г захар
125 г масло
20 г прясна мая
Щипка сол
За пълнежа :
1 чл канела
200 г кафява захар
2 сл какао

Приготвяне:
1.    Маята се разбърква с 1 лъжичка захар, щипката сол, малко прясно мляко и брашно до получаване на гъста каша. Изчаква се маята да шупне.
2.    Яйцата се разбиват със захарта, млякото и маслото.
3.    Маята се прибавя към яйчената смес. Започва се постепенно прибавяне на брашното, като количеството може да бъде повече или по-малко от 500 г, до получаване на меко тесто, което да не залепва за пръстите.
4.     Готовото тесто се намазва с олио, поставя се в голяма купа, слага се във фурната и се оставя да втаса на лампа 1 час.
5.    Разделя се на топки с големината на портокал.
6.    Топките се разточват върху набрашнен кухненски плот на кори. Разрязват се радиално на 8 или 16 части в зависимост от желаната големина на кифличките.

7.    В широкия край се поставя плънка от смесените захар, какао и канела.  Може да сложите и друга плънка по избор, като мармалад или локум. Кифличките се завиват на руло. Отгоре се намазват с разбит с прясно мляко жълтък и се поръсват със захар.
8.    Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене. Между кифличките трябва да има 2-3 см разстояние.
9.    Пекат се в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.









Няма коментари:

Публикуване на коментар