Вече ми омръзна да е студено. Искам аромат на кокичета,
слънчеви лъчи през стъклата на колата, звън на великденски камбани. И , разбира
се, вкус на великденски лакомства.
Затова започвам с пробните великденски рецепти, докато
чакаме празника. Днес съм се спряла на едни сладки и пухкави козуначени
кифлички, с пълнеж от захар, какао и канела – станаха много голямо количество,
затова намалих подуктите и ги давам в по-поносим обем, за да не ядете кифлички
цяла седмица.
Ако все пак решите, че са ви много, можете да си
замразите част от тестото – или пък да го сложите само в хладилника и да
изпозвате до два-три дни.
Продукти:
5 яйца
250 мл прясно мляко
500 г брашно
250 г захар
125 г масло
20 г прясна мая
Щипка сол
За пълнежа :
1 чл канела
200 г кафява захар
2 сл какао
Приготвяне:
1.
Маята се разбърква с 1 лъжичка захар, щипката сол, малко прясно
мляко и брашно до получаване на гъста каша. Изчаква се маята да шупне.
2.
Яйцата се разбиват със захарта, млякото и маслото.
3.
Маята се прибавя към яйчената смес. Започва се постепенно прибавяне
на брашното, като количеството може да бъде повече или по-малко от 500 г, до
получаване на меко тесто, което да не залепва за пръстите.
4.
Готовото тесто се намазва с
олио, поставя се в голяма купа, слага се във фурната и се оставя да втаса на
лампа 1 час.
5.
Разделя се на топки с големината на портокал.
6.
Топките се разточват върху набрашнен кухненски плот на кори. Разрязват
се радиално на 8 или 16 части в зависимост от желаната големина на кифличките.
7.
В широкия край се поставя плънка от смесените захар, какао и
канела. Може да сложите и друга плънка
по избор, като мармалад или локум. Кифличките се завиват на руло. Отгоре се
намазват с разбит с прясно мляко жълтък и се поръсват със захар.
8.
Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене. Между кифличките
трябва да има 2-3 см разстояние.
9.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.
Няма коментари:
Публикуване на коментар