петък, 31 август 2018 г.

ЧЕРЕШОВ ПАЙ С БАДЕМИ


Много от рецептите за черешов пай, които съм виждала, изискват да вариш черешите на кули или конфитюр предварително. Вярна на решенията си при стартирането на този блог обаче, реших да предложа по-бързата версия, в която черешите остават цели - намирам, че е по-красиво, по-малко сладко и отнема по-малко време. Експериментирайте, така ще видите кое точно е по ваш вкус.
Черешите в комбинация с бадемите са много приятни и се различават от класическата версия череши-шоколад (което също бих направила с удоволствие някой следващ път).
Що се отнася до кората за пая, има десетки варианти да се направи. Може да ползвате и готова кора, но може и да приготвите своя такава – по-надолу съм дала линк към рецепта, в която съм правила кора за пай и една от лесно постижимите.










Продукти:
250 г маслено тесто или тесто за кора за пай, което може да си приготвите сами: http://cuisinaria.blogspot.com/2013/06/blog-post.html
500 г череши, обезкостени
3 яйца
200 мл течна готварска сметана
150 г захар
1 чл ванилов екстракт
100 г филирани бадеми или бадемова пудра

Приготвяне:
1.   Черешите се измиват и обезкостяват.
2.   Фурната се загрява на 200 градуса. Кората за пай се разстила по дъното на намаслена форма за пай – диаметър 22 см. И добре се притиска към стените.
3.   Върху кората се разполагат равномерно обезкостените череши.





4.   Пече се на фурна около 10 мин.
5.   Междувременно в купа се разбиват с миксер яйцата. Постепенно се добавя захарта и ваниловия екстракт. След това се прибавя сметаната. Накрая в сместа се разбъркват бадемите.
6.   Паят се изважда от фурната и върху позапечената вече кора са изсипва яйчената смес. Връща се във фурната за около 20-25 мин.  Изважда се от фурната да изстине.



7.   Паят се изстудява в хладилника поне три часа. Сервира се студен.





Няма коментари:

Публикуване на коментар