сряда, 6 януари 2016 г.

Кейк с горещо мляко

Честита Новата 2016 г., приятели! Надявам се тя да е по-добра от 2015, да ни донесе сбъдване ако не на всички мечти, то поне на някои, да ни изпрати здраве, за да се радваме на живота и, не на последно място, да ни вдъхнови кулинарно с нови вкусни преживявания!

Първата ми рецепта тази година ще бъде за КЕЙК С ГОРЕЩО МЛЯКО. Самото наименование ми прозвуча особено уютно, а след като отговаряше на двата ми основни критерии- да се приготвя за около 15 мин и продуктите да са лесни за намиране - веднага се заех да я приготвя.
Кейкът става невероятно пухкав и вкусен! Бих го кръстила "Кейк Маслен памук", заради мекотата, аромата и цвета му.






Подготовка : 20 мин, Печене 30 мин.
За 12-16 парчета
Продукти:
4 яйца
2 чч захар
1 чл ванилов екстракт
2 ¼ чч брашно
2 ¼ чл бакпулвер
1 ¼ чч пълномаслено мляко 2%
10 сл масло
Приготвяне:
1.       В голяма купа разбийте яйцата на висока скорост за 5 мин.
2.       Постепенно добавете захарта, като продължавате да разбивате, докато сместта стане лека и пухкава.
3.       Добавете ванилията.
4.       Смесете брашното и бакпулвера и изсипвайте внимателно в яйчената смес като бъркате на ниска скорост.
5.       В малка тенджера стоплете млякото и маслото, докато маслото се разтопи. Добавете го към тестото и бъркайте, докато се смесят идеално.


6.       Изсипете в намаслена и набрашнена форма за кейк с размери 23 х33 см.
7.       Печете в загрята фурна на 180 градуса около 30-35 мин, или докато  забита близо до центъра на кейка клечка за зъби излезе чиста.



 



2 коментара:

  1. Здравейте, може ли да ми кажете колко грама е маслото орентировачно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, една супена лъжица брашно се равнява на 10 г. брашно, което значи, че 10 с.л. ще бъдат 100 г . брашно. Поздрави!

      Изтриване