вторник, 15 март 2016 г.

Понички на фурна



Идеята ме осени наскоро - обичаме понички, но не желаем да пържим вкъщи – или поне не много. Затова когато видях рецептата на Генка Маринска, не губих време в размишления, а се хванах да ги приготвя. Препоръчвам ви да посетите блога й, където има доста апетитни неща. Тя е сред любимите ми блоговодители. В края на публикацията ще намерите линк към оригиналната рецепта.














Що се отнася до самите понички, ето рецептата: 

Продукти (за 8 броя):

350 г
пресято бяло брашно,
150 мл.
хладко прясно мляко
60 г
захар
40 г
масло на стайна температура
1 щипка
сол
½ кубче (21 г)
прясна мая
1
яйце
за поръсване
пудра захар
за плънката
мармалад, течен шоколад или шоколадови бонбони
за намазване
разтопено масло (2 с. л.)

Приготвяне:
1. Смесват се хладкото мляко, натрошената мая и захарта, разбъркват се и се оставят за около 10 минути,за да шупне.
2. В голяма купа се пресява брашното, оформяме кладенче в средата, прибавят се яйцето, солта и шупналата мая.
3. Замесва се добре, накрая се добавя мекото масло и всичко се смесва добре, до получаването на гладко и еластично тесто.
4. Тестото се разделя на осем еднакви топки. Всяко парче тесто се оформя като като мекица, в средата се слага 1 с. л. мармалад, течен шоколад или шоколадов бонбон (според това каква плънка харесвате),  внимателно се загръща и се оформя на гладка топка.





5. Оформените понички се разпределят в тава покрита с хартия за печене на известно разстояние една от друга. Покриват се с чиста кърпа и се оставят да втасат в продължение на 40 минути, докато удвоят обема си.





6. Фурната се загрява на 180 °C и поничките се пекат за 16-18 минути до получаването на златист цвят. Изпечените  понички се намазват веднага с малко разтопено масло. След като се охладят, се поръсват с пудра захар.








Няма коментари:

Публикуване на коментар