Идеята ме осени наскоро - обичаме понички, но не желаем да пържим вкъщи –
или поне не много. Затова когато видях рецептата на Генка Маринска, не губих
време в размишления, а се хванах да ги приготвя. Препоръчвам ви да посетите
блога й, където има доста апетитни неща. Тя е сред любимите ми блоговодители. В края на публикацията ще намерите линк към оригиналната рецепта.
Що се отнася до самите понички, ето рецептата:
Продукти (за 8 броя):
350 г
|
пресято бяло брашно,
|
150 мл.
|
хладко прясно мляко
|
60 г
|
захар
|
40 г
|
масло на стайна температура
|
1 щипка
|
сол
|
½ кубче (21 г)
|
прясна мая
|
1
|
яйце
|
за поръсване
|
пудра захар
|
за плънката
|
мармалад, течен шоколад или
шоколадови бонбони
|
за намазване
|
разтопено масло (2 с. л.)
|
Приготвяне:
1. Смесват се хладкото мляко,
натрошената мая и захарта, разбъркват се и се оставят за около 10 минути,за да
шупне.
2. В голяма купа се пресява брашното,
оформяме кладенче в средата, прибавят се яйцето, солта и шупналата мая.
3. Замесва се добре, накрая се добавя мекото
масло и всичко се смесва добре, до получаването на гладко и еластично тесто.
4. Тестото се разделя на осем еднакви
топки. Всяко парче тесто се оформя като като мекица, в средата се слага 1 с. л.
мармалад, течен шоколад или шоколадов бонбон (според това каква плънка
харесвате), внимателно се загръща и се
оформя на гладка топка.
5. Оформените понички се разпределят в
тава покрита с хартия за печене на известно разстояние една от друга. Покриват
се с чиста кърпа и се оставят да втасат в продължение на 40 минути, докато
удвоят обема си.
6. Фурната се загрява на 180 °C и поничките се
пекат за 16-18 минути до получаването на златист цвят. Изпечените понички се намазват веднага с малко разтопено
масло. След като се охладят, се поръсват с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар