Обичам вкуса на сладките картофи, още повече в комбинация с ябълки и моркови, които също са с мек вкус. Месото се маринова в мед и подправки, бялото вино се усеща...изобщо тази рецепта е една наслада за сетивата, някак уютна и стопляща сърцето домашна храна.
Преди изпичане на месото, то вече беше пушено- намерих в Кауфланд този невероятен бут, приготвен по шварцвалдска рецепта и купих цяло кило, но половината от него ядохме без да го печем, а от другата половина стана тази чудесна гозба.
Продукти:
½ чч сок от
портокал – (концентрат)
1 чл мед
½ чл смлян кимион
184 чл канела
184 чл чили на
прах
1 свинско филе –
пушен бут, около 600 г.
1 сл растително
олио
2 средно големи
сладки картофа
, обелени и
нарязани на парченца по 1 см
1 средна гл. лук,
нарязана на ситно
2 средни моркова,
обелени и нарязани на парченца по 1 см.
2 средни ябълки,
обелени, почистени и нарязани на парченца по 1 см
1/2 чл сол
182 чч сухо бяло
вино
1 сл масло
Приготвяне:
1.
В голяма
купа се смесва портокаловият сок с меда, кимиона, канелата и чилито. В сместа
се поставя свинското и се овъргаля добре в нея. Оставя се в хладилник поне 2
часа, може до 24 часа, за да поеме месото от маринатата.
2.
Фурната
се загрява на 18- градуса.
3.
В голям
тефлонов тиган се сгорещява олиото на умерен огън. В него се запържва месото от
всички страни, около 5 минути. Прехвърля се в чиния и се оставя настрана.
4.
В тигана
се добавят сладките картофи, лука, морковите, ябълките, солта и бялото вино. Леко
се запържват за минута-две.
5.
Всичко
се прехвърля в тава, добавя се и месото върху зеленчуците. Полива се с
маринатата. Покрива се с фолио и се пече около 40 минути.
6.
Свинското
се прехвърля върху дъска за рязане. Оставя се да престои 5 минути . маслото се разбърква
със зеленчуците.
7.
Месото
се нарязва на порции и се сервира със зеленчуците.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар