Както казват в една реклама по радиото,
обзела ме е кулинаРРРРРната вълна. Доброто ми настроение иска да намери излаз в накоя
вкусотийка, за радост на всички вкъщи. Лошото е, че все пак се налага да поглеждаме
и към кантара и да видим как това ни се отразява, но като цяло хубавата храна
събужда хубави емоции и обратно.
Тази рецепта има особено
приятен вкус, защото използваните сладки картофи и ябълките се комбинират
прекрасно, а подправките са ароматни и придават на месото екзотика. Пушеният
бут купуваме от Кауфланд, а след мариноването му – обикновено по цяла нощ –
просто се топи в устата. Коричката отгоре е хрупкава и глазирана.
Продукти:
½ чч сок от
портокал – (концентрат)
1 чл мед
½ чл смлян кимион
184 чл канела
184 чл чили на прах
1 свинско филе –
пушен бут, около 600 г.
1 сл растително
олио
2 средно големи
сладки картофа, обелени и нарязани на парченца по 1 см
1 средна гл. лук,
нарязана на ситно
2 средни моркова,
обелени и нарязани на парченца по 1 см.
2 средни ябълки,
обелени, почистени и нарязани на парченца по 1 см
1/2 чл сол
182 чч сухо бяло
вино
1 сл масло
Приготвяне:
1. В голяма купа се смесва портокаловият сок с меда, кимиона,
канелата и чилито. В сместа се поставя свинското и се овъргаля добре в нея.
Оставя се в хладилник поне 2 часа, може до 24 часа, за да поеме месото от
маринатата.
2. Фурната се загрява на 18- градуса.
3. В голям тефлонов тиган се сгорещява олиото на умерен
огън. В него се запържва месото от всички страни, около 5 минути. Прехвърля се
в чиния и се оставя настрана.
4. В тигана се добавят сладките картофи, лука, морковите,
ябълките, солта и бялото вино. Леко се запържват за минута-две.
5. Всичко се прехвърля в тава, добавя се и месото върху
зеленчуците. Полива се с маринатата. Покрива се с фолио и се пече около 40
минути.
6. Свинското се прехвърля върху дъска за рязане. Оставя се
да престои 5 минути . маслото се разбърква със зеленчуците.
7. Месото се нарязва на порции и се сервира със зеленчуците.
Няма коментари:
Публикуване на коментар