сряда, 29 юни 2016 г.

ПУШЕН БУТ СЪС СЛАДКИ КАРТОФИ И ЯБЪЛКИ

Както казват в една реклама по радиото, обзела ме е кулинаРРРРРната вълна. Доброто ми настроение иска да намери излаз в накоя вкусотийка, за радост на всички вкъщи. Лошото е, че все пак се налага да поглеждаме и към кантара и да видим как това ни се отразява, но като цяло хубавата храна събужда хубави емоции и обратно.
Тази рецепта има особено приятен вкус, защото използваните сладки картофи и ябълките се комбинират прекрасно, а подправките са ароматни и придават на месото екзотика. Пушеният бут купуваме от Кауфланд, а след мариноването му – обикновено по цяла нощ – просто се топи в устата. Коричката отгоре е хрупкава и глазирана.



Продукти:
½ чч сок от портокал – (концентрат)
1 чл мед
½ чл смлян кимион
184 чл канела
184 чл чили на прах
1 свинско филе – пушен бут, около 600 г.
1 сл растително олио
2 средно големи сладки картофа, обелени и нарязани на парченца по 1 см
1 средна гл. лук, нарязана на ситно
2 средни моркова, обелени и нарязани на парченца по 1 см.
2 средни ябълки, обелени, почистени и нарязани на парченца по 1 см
1/2 чл сол
182 чч сухо бяло вино
1 сл масло



Приготвяне:
1.     В голяма купа се смесва портокаловият сок с меда, кимиона, канелата и чилито. В сместа се поставя свинското и се овъргаля добре в нея. Оставя се в хладилник поне 2 часа, може до 24 часа, за да поеме месото от маринатата.
2.     Фурната се загрява на 18- градуса.
3.     В голям тефлонов тиган се сгорещява олиото на умерен огън. В него се запържва месото от всички страни, около 5 минути. Прехвърля се в чиния и се оставя настрана.
4.     В тигана се добавят сладките картофи, лука, морковите, ябълките, солта и бялото вино. Леко се запържват за минута-две.
5.     Всичко се прехвърля в тава, добавя се и месото върху зеленчуците. Полива се с маринатата. Покрива се с фолио и се пече около 40 минути.
6.     Свинското се прехвърля върху дъска за рязане. Оставя се да престои 5 минути . маслото се разбърква със зеленчуците.
7.     Месото се нарязва на порции и се сервира със зеленчуците.


Няма коментари:

Публикуване на коментар