Отдавна гледам тази рецепта в
готварската книга на Манчев и Шишков, но може би защото името й е сложно,
досега не се бях престрашила да я направя. А тя се оказа много ефектна и вкусна
и смятам да я повторя още следващия път, когато каня гости. Пилето не е просто
пилешка пържолка, а свежа комбинация с прошуто и пресен босилек, пропита с
аромата на масло – как да не се впечатли човек? С леки изменения в рецептата
и пропорциите…
Продукти:
650 г пилешко филе
Листенца от босилек – аз сложих
по четири върху всяка пържолка
150 г прошуто или шварцвалдска
шунка
Сол и черен пипер
Сушен розмарин
100 г масло
30 мл олио
250 г спагети
200 г гъби – аз взех кладница
2 скилидки чесън
30 г сирене Грана Падано
2 жълтъка
100 мл сметана за готвене
Приготвяне:
1.
Разрязваме пилешките филета на две и
после ги начукваме през стреч фолио.
2.
Овкусяваме със сол и черен пипер
изтънените филета и върху всяко подреждаме по 3-4 листа босилек. Отгоре покриваме
с тънко резенче прошуто или шварцвалдска шунка и натискаме, за да прилепне
добре. Оставяме 10 мин поне в хладилника, в тавичка.
3.
Сваряваме спагетите, според указанията на
опаковката. Прецеждаме ги и ги измиваме със студена вода, за да не се слепват.
4.
В тиган загряваме олиото и 184 от
маслото и запечатваме месото – първо от страната с прошутото, после и от
другата страна, до златисто. Междувременно добавяме още една четвърт от
маслото, както и розмарина и поливаме месото, докато е в тигана. След като
филетата хванат златиста коричка, ги изваждаме от тигана.
5.
В същия тиган загряваме остатъка от
маслото и задушаваме нарязаните гъби и наситнения чесън. Когато омекнат,
доливаме сметаната за готвене, оставяме да ври 2-3 минути и изсипваме вътре
спагетите.
6.
Добавяме разбитите жълтъци и сиренето
Грана Падано, разбъркваме и сваляме от котлона.
Няма коментари:
Публикуване на коментар