Хем са цветя, хем са плодове…Що е
то? Познахте! Това са ябълковите рози, които ви представям днес. В кошничка от
бутер тесто се вият прекрасните цветове на роза, изработени от ябълки, с аромат
на канела и вкус на конфитюр от кайсии. Ако това описание ви заинтригува,
следващата рецепта е за вас. Лесна е, отнема малко време, а са много ефектни –
подредете ги в кошничка, привързана с панделка и ще зарадвате някоя приятелка с
букет от ароматен и вкусен сладкиш:
Продукти:
2 големи червени ябълки
Сокът на половин лимон
Половин буркан конфитюр от кайсии
1 лист бутер тесто
Приготвяне:
1.
Ябълките се измиват, нарязват се на две
половини, почистват се от семките и дръжката и се нарязват на тънки филийки.
2.
Изсипват се в купа, наполовина пълна с
вода и се поръсват със сока на половин лимон.
3.
Купата се слага в микровълнова фурна ,
която се включва на пълна мощност за 6 минути, докато омекнат. Водата се
изцежда.
4.
В друга купа се разбъркват три супени
лъжици конфитюр от кайсии и две супени лъжици вода. Стопля се в микровълнова
фурна на пълна мощност за 1 минута.
5.
Бутер тестото се разстила на набрашнена
повърхност и леко се изтънява с точилка.
6.
Реже се хоризонтално на шест ленти.
7.
Всяка лента се намазва с разтворения
конфитюр. В горния край на всяка лента се поставят парчетата ябълка така, че да
се застъпват едно друго и външната част с кората да сочи нагоре, така че се
постига ефект като на вълнички.
8.
Лентата се посипва с канела и се свива
на две нагоре, така че ябълките остават в нещо като джобче, като горната им
част стърчи извън джобчето- частта с кората. Хваща се единият край на вече
свитата на две лента и се навива на руло.
9.
Така получената розичка се поставя в
гнездо на форма за печене на мъфини, която е предварително намаслена.
10.
Пекат се 30 минути на 180 градуса в
предварително загрята фурна, до изпичане на тестените им чашки.
11.
По желание се поръсват с пудра захар- аз
поръсих и златист прашец, който купих в магазин за тортени декорации.
Източник: Cute DiY Project
Няма коментари:
Публикуване на коментар