Поводът беше прибирането на мъжа ми от командировка. Отдавна си бях
харесала тази рецепта и исках да я пробваме заедно, а и обичам да готвя
изненадващи ястия, за да посрещна някого- смятам, че това създава уют и кара човекът,
който се прибира, да тръпне в очакване какво го чака за вечеря. Е, имаше и
сладкиш, разбира се, онези симпатични ябълкови рози, които публикувах вчера в
блога - http://cuisinaria.blogspot.bg/2016/08/blog-post.html .
За решението какво да сготвя допринесе много и пресният босилек, който
цъфти на терасата и уханието му влиза през отворената врата на балкона.
Неговият аромат, смесен с този на чесъна и ригана за соса маринара, а и
задушените лук и чесън, придадоха на атмосферата някаква екзотична италианска
нотка, която ми повиши настроението. И не питайте къде отиде останалото бяло
вино.
Продукти:
4 чч
сварено пилешко месо
Две шепи пресен
босилек, ситно нарязан
2 сл зехтин
1 чч натрошена
среда от хляб
1 ½ чч моцарела
½ чч пармезан
За соса маринара:
домати - 400 г – белени и нарязани на кубчета
доматено пюре - 150 г
магданоз - 2 сл нарязан
чесън - 2 скилидки пресован
риган - 1 чл сух
сол - 1 чл
черен пипер - 1/4 чл смлян
зехтин - 4 сл
лук - 1 средно голяма глава – ситно нарязан
бяло вино - 1/2 чаша
Приготвяне:
1. Доматите се попарват във вряла вода, после се изплакват
със студена и се обелват. Нарязват се на парченца.
2. В блендер се разбиват на пюре доматите, доматеното пюре,
магданоза, чесъна, ригъна, солта и пипера.
3. Лукът се нарязва на ситно, а чесънът се пасира. В 2 сл
зехтин се задушават лукът и чесънът.
4. Добавя се пюрираната доматена смес, заедно с виното.
5. Сосът ври, докато се редуцира.
6. В тава, намазана с малко зехтин се подрежда нарязаното на
парченца пилешко месо. Посолява се.
7. Отгоре се изсипва готовият сос маринара.
8. Подреждат се кръгчета моцарела и се посипва с пармезан.
9. Зехтинът се смесва
с парченцата хляб и босилека . Сместа се поръсва върху ястието.
10.
Пече
се 30 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна или докато хлебните
трохи станат златисти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар