петък, 2 юни 2017 г.

ЯГОДОВ СЛАДКИШ С ХРУПКАВА ЗАЛИВКА

Неусетно дойде лятото. Почти не видяхме междинния сезон- довчера валеше сняг, бяхме увити в  дебели палта, шапки и ръкавици, а днес вече термометрите показват 28 градуса.
Много се радвам на лятото. Поглъщам жадно слънчевите лъчи, феерията от багри наоколо, летните аромати.
След тях са разбира се, ягодите. Любимият ми плод. Наскоро , в един радио-дебат, попитаха дали избираме ягоди или череши. Обичам черешите, но ягодите са безспорният ми фаворит – като плод, като цвят, като червило, като коктейл (ммммм, ягодова маргарита).
И не на последно място като десерт. Затова реших да си събера нови рецепти с ягоди и да дам една ягодова целувка на блога с нови ягодови НАСЛАДИ.
И така, дръжте се, пристига…

ЯГОДОВ СЛАДКИШ С ХРУПКАВА ЗАЛИВКА




Време за приготвяне: 20 мин 
Порции:12

Продукти:
½ кутия зърнена закуска – крънч
2 сл кафява захар
¼ чч брашно
3 сл разтопено масло
2 белтъка
1 чч сладкарска сметана
1 лимон
100 г сирене крема
1 ½  чч пресни ягоди, нарязани



Приготвяне:
1.     Зърнената закуска се разбива в блендер, до получаване на фини трохи. Цялото количество се разделя на две части – по около ¾ чаша всяка половина.
2.     В дълбока купа се смесва половината хрупкава смес, кафявата захар, брашното и разтопеното масло. След това сместа се разстила върху хартия за печене, в тавичка 20 на 20 см. Пече се 10 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса.
3.     В друга купа се разбиват белтъците и захарта на висока скорост. Добавя се сладкарската сметана и се разбива още 5 минути.

4.     Отделно, се изцежда сока на лимона и се разбърква с размекнатото сирене крема. 


Добавя се към сметановата смес и се разбива на ниска скорост.
5.     Ягодите се разбъркват в кремообразната смес.
6.     Кремообразната смес се изсипва върху кора за печене и отгоре се посипва втората половина на хрупкавата смес, която е запазена още в началото.
7.     Оставя се поне три часа в хладилника, преди консумация.













Няма коментари:

Публикуване на коментар