Знаете ли, че тази
година България е най-големият производител на тикви в Европа? Тъкмо да се
разсмея на тази новина и установих, че тя идва от Евростат и следователно не става въпрос за
някакъв майтап. Аз си представях, че Франция държи първенството, но се оказва,
че родната тиква вирее с пълна сила. И все пак добре, че говорим за тикви в
пряк, а не в преносен смисъл, иначе националната гордост щеше леко да се урони.
Аз лично много обичам
тикви- като започнем от печената тиква на Тошко Африкански, която ме караше
обилно да слюнкоотделям в детството и завършим с всякакви десерти и пайове с
тиквен крем, които откривам в световната кухня в наши дни, тиквата си остава мой
любим кулинарен продукт за есенния сезон.
Отново в чест на
тиквата, тази година посетихме и едни невероятен тиквен празник в китно елзаско
селце, Логелайм, където за 18-та поредна година, селцето се преобразява в
царство на тиквите. На повече от 31 сцени, пръснати по уличките около малкото
центърче, бяха изградени триизмерни декори на приказни герои, направени от
тикви, както и разнообразна, пъстра тиквена украса. От двете страни на всяка
уличка през метър имаше издълбани яркооранжеви кръгли тикви - фенери, като
онези от приказката за Пепеляшка, в които се мъдреха восъчни свещички и чакаха
само да падне здрача, за да се превърнат в приказна феерия.
Следващата рецепта
идва от това магическо селце и всъщност представлява вариация на известната
френска рецепта „Аши Парментие“ – френска разновидност на британския овчарски
пай. Рецептата е именувана на Антоан Огюст Парментие, френски изобретател и аптекар
от края на XVIII
век. Оригиналната рецепта включва слой говеждо
месо, картофено пюре и настъргано жълто сирене.
Във варианта, който ви предлагам, присъстват нови съставки –
тиквата и китайското зеле, както и кимиона, който придава характерен аромат на
китайското зеле. Добавено е и прясно мляко и масло, за по-приятна консистенция
на пюрето.
Френска мусака
Парментие с тиква
Продукти:
600 г тиква
4 средно големи картофа
1 китайско зеле
8 стека от говеждо месо или 800 г телешка кайма
100 мл прясно мляко
Бучка масло
2 гл. лук
350 г настъргано жълто сирене грюйер или настърган кашкавал
Сол, пипер, кимион
Приготвяне:
1. Фурната се загрява на 200 градуса.
2. Тиквата и картофите се обелват и
режат на малки парчета. Зелето се реже на парчета и всичко се задушава на пара.
Другият вариант е да се свари.
3. Каймата от стековете се раздробява и
се пържи на тиган, заедно с лука в малко олио. След като побелее, с нея се
застила дъното на тавата за печене.
4.
Когато
тиквата, картофите и зелето са готови, се намачкват на пюре и се подправят на вкус
с подправките. Разбъркват се с прясното мляко и маслото. С готовото пюре се
покрива каймата.
5. Отгоре се изсипва настърганото сирене.
6. Пече се във фурната 30 мин, до зачервяване на кашкавала.
Няма коментари:
Публикуване на коментар